Πληροφορίες, αιτήσεις εισδοχής και αποτελέσματα για υποψήφιους Ελλαδίτες φοιτητές: εδώ
 
Το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι δημόσιο εκπαιδευτικό ίδρυμα και δεν περιλαμβάνει δίδακτρα φοίτησης.  
Αφού εξασφαλίσετε θέση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, επόμενο βήμα είναι η ηλεκτρονική επιβεβαίωση αποδοχής της θέσης σας στο Πανεπιστήμιο.
Έπειτα, η άφιξη σας στο νησί της Κύπρου μπορεί να γίνει από το αεροδρόμιο της Λάρνακας ή της Πάφου.
Η μεταφορά σας στην Λευκωσία μπορεί να γίνει:
α) είτε με κάποιο λεωφορείο της εταιρείας Travel Express (κάνετε κράτηση τηλεφωνικώς μόλις προσγειωθείτε και σας αφήνουν στο σπίτι ή το ξενοδοχείο σας)
β) είτε με κάποιο λεωφορείο της εταιρείας "Καπνός" (κόβετε εισιτήριο στην έξοδο του αεροδρομίου ή κάνετε κράτηση ηλεκτρονικά από πριν και σας αφήνουν σε σταθμό κοντά στην περιοχή της Αγλαντζιάς στην Λευκωσία)
γ) είτε με κάποιο ιδιωτικό ταξί από την έξοδο του αεροδρομίου.
 
Το Πανεπιστήμιο Κύπρου βρίσκεται στην Λεωφόρο Πανεπιστημίου 1, Τ.Κ. 2109 στην περιοχή της Αγλαντζιάς, στην Λευκωσία. Φτάνοντας, θα πρέπει να αποταθείτε στην Υπηρεσία Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας, η οποία βρίσκεται στο Κτήριο Συμβουλίου-Συγκλήτου «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης», προκειμένου να επιβεβαιώσετε τη θέση σας με την παρουσία σας και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας.
 
Στην συνέχεια θα πρέπει να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας και να κάνετε αίτηση για έκδοση φοιτητικής ταυτότητας, ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες:
1. Κάνετε λογαριασμό στο Πανεπιστήμιο
2. Κάνετε ηλεκτρονικό αίτημα για τη δημιουργία φοιτητικής ταυτότητας, εισάγοντας τα στοιχεία που δημιουργήσατε προηγουμένως
3. Θα εμφανιστεί ειδοποίηση, με σύνδεση στο παραπάνω σύνδεσμο, για να παραλάβετε την φοιτητική ταυτότητα από το Κτίριο Κοινωνικών Δραστηριοτήτων στο Γραφείο Ταχείας Εξυπηρέτησης στην Πανεπιστημιούπολη και έπειτα μπορείτε να πιστώσετε το ποσό των κουπονιών σίτισης με την προσκόμιση της πανεπιστημιακής ταυτότητας και των επιπλέον απαραιτήτων εγγράφων.
 
Με τα στοιχεία του λογαριασμού που δημιουργήσατε (username, password) θα έχετε πρόσβαση:
  • Προσωπικό ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του Πανεπιστημίου (εισάγετε το username σας με τον εξής τρόπο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και πληκτρολογείτε τον κωδικό σας
  • Blackboard: περιλαμβάνει την ύλη όλων των μαθημάτων στα οποία είστε εγγρεγραμμένοι το τρέχον εξάμηνο (πρόσβαση με εισαγωγή username και password
  • BannerWeb: μέσω αυτού εγγράφεστε στα μαθήματα σας στην αρχή κάθε εξαμήνου και παρακολουθείτε το ωρολόγιο σας πρόγραμμα και τις βαθμολογίες σας, για περισσότερες οδηγίες εδώ, πριν εγγραφείτε σε μαθήματα διαβάστε την σχετική ανακοίνωση του ΔΟΑΤΑΠ για την αναγνώριση πτυχίων στην Ελλάδα εδώ)
  • στους υπολογιστές του κτηρίου ΘΕΕ 01 (πίσω από το κτήριο ΧΩΔ 01) στην αίθουσα Β141 στην Πανεπιστημιούπολη για εκτύπωση δωρεάν σελίδων της ύλης των μαθημάτων σας (υπάρχει συγκεκριμένο προσωπικό όριο εκτύπωσης για κάθε φοιτητή, το οποίο ανανεώνεται δωρεάν και αυτόματα σε κάθε εξάμηνο, στο λογαριασμό σας).
Μπορείτε να αλλάξετε ανά πάσα στιγμή τον κωδικό σας με σύνδεση εδώ (εισαγωγή των στοιχείων σας, επιλογή "Πρόσβαση στη προσωπική σελίδα διαχείρισης του λογαριασμού σας", επιλογή "change my password").
 
Ακόμα θα μπορείτε να πάρετε πληφορορίες για τις ημερομηνίες των ενημερωτικών ημερίδων, οι οποίες στοχεύουν στην προσαρμογή όλων των πρωτοετών φοιτητών στη σχολή τους και διοργανώνονται από το Πανεπιστήμιο.
Επίσης μπορείτε να διεκδικήσετε λήψη επιδόματος Υποτροφίας, όντας Ελλαδίτης φοιτητής, από το Πανεπιστήμιο. Οι φοιτητές που λαμβάνουν υποτροφία δεν δικαιούνται επίδομα σίτισης από το Πανεπιστήμιο.
 
Επικοινωνία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου:
Τ.Θ. 20537, 1678 Λευκωσία, Κύπρος
Τηλ.: (+357) 22894000
Ηλ. Ταχ.: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 
Το Πανεπιστήμιο Κύπρου στεγάζεται στην προαναφερθείσα διεύθυνση (Πανεπιστημιούπολη), ωστόσο υπάρχουν κάποιες σχολές και τμήματα που δεν έχουν μεταφερθεί ακόμα. Αυτά, βρίσκονται στα Κεντρικά Κτήρια του Πανεπιστημίου Κύπρου, στην Λεωφόρο Καλλιπόλεως στη Λευκωσία. Για την διευκόλυνση των φοιτητών που έχουν μαθήματα και στην Πανεπιστημιούπολη αλλά και στα Κεντρικά Κτήρια, υπάρχει δωρεάν λεωφορείο του Πανεπιστημίου, το οποίο πραγματοποιεί συχνές καθημερινές διαδρομές μεταξύ των δύο πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων, καθώς και δρομολόγια των αστικών λεωφορειών της Ο.Σ.Ε.Λ. Μπορείτε να αναζητήσετε όλα τα δρομολόγια των λεωφορείων εδώ.
Επίσης μπορείτε να αναζητήσετε χρήσιμους χάρτες για τα κτήρια του Πανεπιστημίου Κύπρου και την Λευκωσία εδώ.
Τέλος στην πόλη της Λευκωσίας υπάρχει πλήθος θεάτρωνμουσείων και βιβλιοθηκών, τα οποία μπορείτε να επισκεφτείτε.
 
Το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει έτοιμες λίστες στην Γραμματεία, οι οποίες ανανεώνονται τακτικά με σπίτια προς ενοικίαση στην περιοχή. Επίσης το Πανεπιστήμιο προσφέρει στέγαση και σε Ελλαδίτες φοιτητές στις Φοιτητικές Εστίες. Για να κάνετε αίτηση, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Γραφείο Στέγασης του Πανεπιστημίου.
Τέλος μπορείτε να αναζητήσετε ακόμα περισσότερες συνδέσεις που θα διευκολύνουν την πανεπιστημιακή σας ζωή εδώ.
 
Εγγραφή σε μαθήματα:
Στην αρχή κάθε εξαμήνου, ανάλογα με τις επιτυχημένες πιστωτικές μονάδες που έχετε στα μαθήματα που έχετε περάσει, θα πρέπει να κάνετε την εγγραφή σας προκειμένου να προλάβετε θέση στα μαθήματα που επιθυμείτε να παρακολουθήσετε το τρέχον εξάμηνο. Υπάρχουν συγκεκριμένες ημέρες και ώρες που γίνονται οι εγγραφές ανάλογα με το έτος σπουδών σας, τις οποίες μπορείτε να μάθετε από την Φοιτητική Μέριμνα του Πανεπιστημίου λίγο πριν την έναρξη των μαθημάτων του κάθε εξαμήνου. Η διαδικασία των εγγραφών γίνεται με σύνδεση στο Banner Web και εισαγωγή των προσωπικών σας στοιχείων στην επιλογή "Ελεγχόμενη Πρόσβαση". Στη συνέχεια επιλέξτε "Ακαδημαικά στοιχεία", έπειτα "Εγγραφές", στη συνέχεια "Πρόσθεση ή αφαίρεση μαθημάτων" και τέλος επιλέξτε το τρέχον εξάμηνο. Μόλις ανοίξει το σύστημα θα πρέπει να εισάγετε τα ΜΑΜ του κάθε μαθήματος που θέλετε να πάρετε (τα βρίσκετε από τις λίστες του Πανεπιστημίου με τα μαθήματα που προσφέρονται κάθε εξάμηνο). Αν αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα με την εγγραφή σας, μπορείτε να απευθυνθείτε στην Γραμματεία του Τμήματος σας.
 
Επίσης είναι σημαντικό να εκδώσετε το "κίτρινο χαρτί"/yellow slip (Άδεια Παραμονής) το οποίο αποτελεί νόμιμο αποδεικτικό στοιχείο της παραμονής σας για πάνω από 90 μέρες στο εξωτερικό και εκδίδεται από την Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αστυνομίας Κύπρου. Είναι σημαντικό να το έχετε πάντα μαζί σας όταν ταξιδεύετε, καθώς ενδέχεται να σας ζητηθεί. Απαραίτητα έγγραφα για έκδοση Άδεια Παραμονής είναι:
1. Συμπληρωμένο το έντυπο MEU1A (το παίρνετε από την Φοιτητική Μέριμνα του Πανεπιστημίου, κτήριο Λεβέντη, ισόγειο)
2. Φωτοτυπία ενοικιαστηρίου συμβολαίου του σπιτιού σας στην Κύπρο ή πρόσφατο λογαριασμό της ΑΗΚ του σπιτιού σας στην Κύπρο στον οποίο να αναγράφονται τα στοιχεία και η διεύθυνση σας
3. Φωτοτυπία ταυτότητας ή διαβατηρίου
4. Βεβαίωση φοίτησης από το Πανεπιστήμιο (για φοιτητές) ή βεβαίωση εργασίας εργοδότη (για εργαζόμενους)
5. Statement (τραπεζικές κινήσεις) των τελευταίων 3 μηνών του λογαριασμού από τον οποίο κάνετε ανάληψη χρημάτων στην Κύπρο με την τραπεζική σας κάρτα (εκδίδεται από την Τράπεζα σας)
6. Φωτοτυπία της Ευρωπαικής Κάρτας Ασφάλισης Ασθένειας (εκδίδεται από το ταμείο στο οποίο είστε ασφαλισμένος στην Ελλάδα)
7. 20 ευρώ ως εισφορά στο ταμείο
 
Με την προσκόμιση όλων των παραπάνω, θα παραλάβετε Αριθμό Εγγραφής Αλλοδαπού, θα βγάλετε στην Υπηρεσία μία φωτογραφία και το «κίτρινο χαρτί» θα σας σταλεί ταχυδρομικά.
Τα έγγραφα προσκομίζονται καθημερινά στο Τμήμα Πληθυσμού και Μετανάστευσης στον 1ο όροφο, στο γραφείο 4 (το κτήριο βρίσκεται δίπλα στο παλιό Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας).
Τα λεωφορεία που περνούν εκεί από την πλατεία Σολωμού είναι: 119, 127 και το 259 του Μακαρίου Σταδίου.
 
Τέλος, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι για να μπορέσετε να εργαστείτε σε κάποιο δημόσιο φορέα στην Ελλάδα, θα πρέπει αφού παραλάβετε το πτυχίο σας από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, να κάνετε αίτηση αναγνώρισης στην υπηρεσία του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. στην Ελλάδα.
 
 Αν θέλετε υποβάλλετε τα στοιχεία σας εδώ προκειμένου να δημιουργηθεί ακτοπλοική σύνδεση του λιμανιού Λεμεσού με άλλα λιμάνια της Ελλάδας: ΝΑΙ στην ακτοπλοική σύνδεση