Οι συναντήσεις του Postgraduate Cypriot Archaeology (PoCA) ομοιάζουν πιο πολύ με φόρα εργασίας παρά συνέδρια. Αρχικά είχαν σχεδιαστεί για να παρέχουν σε μεταπτυχιακούς ερευνητές της Κυπριακής αρχαιολογίας βήμα όπου θα μπορούσαν να παρουσιάσουν το ερευνητικό τους έργο, να συζητήσουν ορισμένα κεντρικά ζητήματα της έρευνάς τους, να γνωρίσουν άνθρωπους που εργάζονται στην ίδια γενική περιοχή, και να ανταλλάξουν ιδέες και δεδομένα σε ένα φιλικό και συναδελφικό περιβάλλον. Εκ του ανωτέρω απορρέει ένας από τους κεντρικούς πυλώνες λειτουργίες του PoCA, τουτέστιν ότι οι συναντήσεις και οι δημοσιεύσεις του συνεδρίου θα γίνονται από διδακτορικούς φοιτητές για διδακτορικούς φοιτητές και νέους μεταδιδακτορικούς ερευνητές (δηλ. μέχρι 6 έτη μετά τη συμπλήρωση των διδακτορικών σπουδών).
Η πρώτη συνάντηση του PoCA οργανώθηκε στο Πανεπιστήμιο του Cambridge το 2001. Κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του, το συνέδριο παρέμεινε μια τοπική εκδήλωση και κυρίως προσείλκυε το ενδιαφέρον φοιτητών του ΗΒ και Ιρλανδίας. Εντούτοις, το 2005 στο Δουβλίνο, έγινε για πρώτη φορά προσπάθεια μετατροπής του PoCA σε συνάντηση διεθνούς ενδιαφέροντος. Ο στόχος ήταν η επέκταση της θεματολογίας του συνεδρίου τόσο χρονικά σε περιόδους που δεν κάλυπτε εθιμικά μέχρι τότε, αλλά και ειδολογικά σε τομείς όπως η διαχείριση πολιτισμικής κληρονομιάς. Αναγνωρίζοντας την ανάγκη επιβίωσης ενός τέτοιου φόρουμ συζήτησης, αλλά και τη χρησιμότητα διεπιστημονικών μελετών, το PoCA του 2005 υποδέχθηκε συμμετέχοντες από συναφής προς την αρχαιολογία κλάδους. Επιπρόσθετα, αποδέχθηκε τη συμμετοχή νεαρών μεταδιδακτορικών ερευνητών με στόχο τη διασπορά ιδεών μεταξύ αρχάριων και πιο καταξιωμένων ερευνητών, ενώ κατόρθωσε για πρώτη φορά να προσελκύσει συμμετοχές από μεγαλύτερο αριθμό χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.
Στα χρόνια που ακολούθησαν, το PoCA ταξίδευσε σε πολλούς προορισμούς στην Ευρώπη προσλαμβάνοντας διαστάσεις συνεδρίου διεθνούς κύρους, ενώ οι εργασίες των ερευνητών που συμμετέχουν σε αυτό δημοσιεύονται πλέον υπό τη μορφή πρακτικών, επιμελημένων τόμων ευρείας θεματικής ή ως ειδικά τεύχη σε επιστημονικά περιοδικά και επετηρίδες. Μετά το PoCA του 2015 στο Τορίνο υπήρξε κενό τριών ετών στη διοργάνωση του συνεδρίου, ενώ το 2019 ακολούθησε αναβίωση και διοργάνωσή του για τρίτη φορά στη Γερμανία με το Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου να φιλοξενεί το συνέδριο.
Κατά τη συνάντηση του 2019 στο Βερολίνο λήφθηκε η απόφαση ότι εμείς, συλλογικά, οφείλουμε να διασφαλίσουμε τη συνέχιση του PoCA ως φόρουμ ανταλλαγής ιδεών εις το διηνεκές. Προς επίτευξη του στόχου αυτού, αποφασίστηκε η δημιουργία επιτροπής, η οποία θα έχει την ευθύνη εξασφάλισης της συνέχισης, ομαλής διαδοχής και μέλλοντος του PoCA. Επιπροσθέτως, αποφασίστηκε η δημιουργία και διατήρηση ιστοσελίδας με πληροφορίες για όλες τις συναντήσεις του PoCA (από το έτος πρώτης διοργάνωσής του), η οποία θα φιλοξενείται από την Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας του Πανεπιστήμιου Κύπρου.
Στη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης PoCA, η καθ'ύλην αρμόδια κατά τόπον οργανωτική επιτροπή, μετά από διαδιασία ψήφισης μεταξύ των διδακτορικών και νέων μεταδιδακτορικών ερευνητών, θα ανακοινώνει τον διάδοχο φορέα οργάνωσης του PoCA. Ιδανικά, οι υποψήφιοι της επόμενης οργανωτικής επιτροπής θα είναι παρόντες για να παρουσιάσουν την πρότασή τους, έχοντας ήδη εξασφαλίσει την υποστήριξη του οικείου ακαδημαϊκού τους ιδρύματος.