Το Πανεπιστήμιο Κύπρου βρίσκεται στη Λευκωσία. Η Λευκωσία είναι η πρωτεύουσα της Κύπρου και αποτελεί τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη πόλη του νησιού. Είναι το διοικητικό, εμπορικό, πολιτιστικό, εκπαιδευτικό, θρησκευτικό κέντρο της χώρας, ενώ, ταυτόχρονα, είναι τοποθετημένη γεωγραφικά στο κέντρο περίπου του νησιού, σε κοντινή απόσταση από τις άλλες πόλεις, όπως τη Λεμεσό και τη Λάρνακα. Η διακίνηση μεταξύ πόλεων είναι εύκολη και μπορεί να γίνει με υπεραστικά ταξί ή λεωφορεία σε πολύ χαμηλά κόστα.

Η Λευκωσία, μια πόλη με πληθυσμό γύρω στις 256.000 κατοίκων, συνδυάζει το μοντέρνο με το παραδοσιακό. H ιστορία της έχει βαθιές ρίζες και τα οικοδομήματά της, όπως τα γνωστά ενετικά τείχη, τα οποία διαχωρίζουν την παλιά από τη νέα πόλη, μαρτυρούν το πέρασμα της Κύπρου μέσα από τα χέρια πολλών κατακτητών.

Η γραμμή αντιπαράταξης (γνωστή και ως Πράσινη Γραμμή) δηλώνει στον επισκέπτη ότι η Λευκωσία είναι η τελευταία μοιρασμένη πόλη της Ευρώπης. Παρ’ όλα αυτά είναι ένα σύγχρονο εμπορικό κέντρο με αρκετά πλούσια πολιτιστική, κοινωνική και αθλητική ζωή. Μια ποικιλία από θέατρα, κινηματογράφους, μουσεία, νυκτερινά κέντρα, εστιατόρια και αθλητικά κέντρα εμπλουτίζουν τη ζωή των κατοίκων και επισκεπτών της πόλης.

Η Κύπρος απολαμβάνει ένα Μεσογειακό κλίμα με άφθονη ηλιοφάνεια καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Μακρά ξηρά καλοκαίρια και ήπιοι χειμώνες διαχωρίζονται από σύντομες φθινοπωρινές και ανοιξιάτικες περιόδους. Το καλοκαίρι είναι περίοδος υψηλών θερμοκρασιών, ενώ οι χειμώνες είναι κάπως ήπιοι, με χαμηλή βροχόπτωση σε όλο το νησί και χιόνια στα βουνά του Τροόδους. Ελαφριά βαμβακερά και λινά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, και ζεστά ρούχα κατά τη διάρκεια του χειμώνα θα πρέπει να θεωρούνται απαραίτητα ενδύματα.