Βραβείο Kathleen Tattersall 2025 για Νέους Ερευνητές ,28 Μαΐου 2025

Εργαστήριο Κυτταρικής και Αναπτυξιακής Βιολογίας Πανεπιστημίου Κύπρου: Νέα Στρατηγική διπλής στόχευσης αναστέλλει την ανάπτυξη όγκων και αποτρέπει τις μεταστάσεις σε προκλινικά μοντέλα καρκίνου, 22 Μαΐου 2025
23 Μαΐου, 2025
Νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Κύπρου αναδεικνύει τον ρόλο του μικροβιώματος στην ανοσοθεραπεία , 30 Μαΐου 2025
30 Μαΐου, 2025
Εργαστήριο Κυτταρικής και Αναπτυξιακής Βιολογίας Πανεπιστημίου Κύπρου: Νέα Στρατηγική διπλής στόχευσης αναστέλλει την ανάπτυξη όγκων και αποτρέπει τις μεταστάσεις σε προκλινικά μοντέλα καρκίνου, 22 Μαΐου 2025
23 Μαΐου, 2025
Νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Κύπρου αναδεικνύει τον ρόλο του μικροβιώματος στην ανοσοθεραπεία , 30 Μαΐου 2025
30 Μαΐου, 2025

Στην Μηλίτσα Ιβάνοβα, απόφοιτη Διδάκτορα του Τμήματος Ψυχολογίας

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου συγχαίρει θερμά τη Μηλίτσα Ιβάνοβα, απόφοιτη Διδάκτορα του Τμήματος Ψυχολογίας, η οποία τιμήθηκε με το Βραβείο Kathleen Tattersall 2025 για Νέους Ερευνητές, στο πλαίσιο των ετήσιων διακρίσεων του οργανισμού Association for Educational Assessment – Europe (AEA-Europe). Η ανακοίνωση των φετινών βραβεύσεων πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα και, στην κατηγορία Νέου Ερευνητή, ξεχώρισε η Μηλίτσα Ιβάνοβα, η οποία ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στην Κλινική Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου τον Ιούνιο του 2024, υπό την επίβλεψη του Αναπληρωτή Καθηγητή Μιχάλη Μιχαηλίδη.

Η βραβευμένη διατριβή της, με τίτλο «Using Process Data to Measure and Model Students’ Test-Taking Effort in Large-Scale Low-Stakes Assessments» («Χρησιμοποιώντας Δεδομένα Διεργασίας για τη Μέτρηση και Μοντελοποίηση της Προσπάθειας Μαθητών σε Μεγάλης Κλίμακας Αξιολογήσεις Χαμηλού Διακυβεύματος»), εξετάζει πώς τα λεγόμενα «δεδομένα διεργασίας», όπως ο χρόνος απόκρισης, μπορούν να αποτυπώσουν με ακρίβεια τη συμπεριφορά και την προσπάθεια των εξεταζόμενων, υπερβαίνοντας τους περιορισμούς των παραδοσιακών εργαλείων. Η μελέτη προσφέρει καινοτόμες μεθόδους κατανόησης του βαθμού εμπλοκής σε εξετάσεις και συμβάλλει ουσιαστικά στη βελτίωση της εγκυρότητας των αποτελεσμάτων αξιολόγησης, ειδικά σε συνθήκες χαμηλού κινήτρου ή προσωπικού ενδιαφέροντος. Με τη βράβευση αυτή αναγνωρίζεται το ερευνητικό έργο που εκπόνησε κατά τη διάρκεια των διδακτορικών της σπουδών, με επίκεντρο τη διατριβή της.

Το έργο της Δρος Μηλίτσας Ιβάνοβα έχει παρουσιαστεί σε διεθνή συνέδρια και έχει δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά. Πρόσφατα απέσπασε ανταγωνιστική μεταδιδακτορική υποτροφία από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας Κύπρου (πρόγραμμα Restart 2025–2027). Η βραβευμένη ερευνήτρια θα παρουσιάσει τη μελέτη της στο ετήσιο συνέδριο της AEA-Europe, που θα πραγματοποιηθεί φέτος στη Χάγη, με τίτλο “Who Tries and When in the Digital Age: Measuring and Modeling Test-Taking Effort through Process Data in Large-Scale Assessments” («Ποιος Προσπαθεί και Πότε στην Ψηφιακή Εποχή: Μέτρηση και Μοντελοποίηση της Προσπάθειας στις Εξετάσεις μέσω Δεδομένων Διεργασίας σε Μεγάλης Κλίμακας Αξιολογήσεις»).

Η διάκριση αυτή επιβεβαιώνει την υψηλή ποιότητα της ερευνητικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και ενισχύει τη διεθνή του απήχηση στον τομέα των κοινωνικών επιστημών.