CARMEN TING ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΔΑ (Ανάλυση Κεραμικής)
ting
Η Carmen Ting εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή (Archaeological Sciences) στο University College London (Αγγλία), στο πλαίσιο της οποίας χρησιμοποίησε σύγχρονες αναλυτικές/επιστημονικές μεθόδους στην αρχαιολογία, συνδυάζοντας την ανθρωπολογική θεωρία, με στόχο τη μελέτη των κοινωνικών προεκτάσεων στην αρχαία τεχνολογία, καθώς και τις συνέχειες και τις μεταμορφώσεις στην παραγωγή της επιτραπέζιας κεραμικής των Μάγια της κεντρικής Αμερικής. Έκτοτε έχει συμμετάσχει σε διεθνή ερευνητικά προγράμματα, όπως το ERC-Synergy 1492 NEXUS Project και το UCL Qatar-Sudan Archaeological Project. Η συνεργασία της με τα πιο πάνω προγράμματα, της έδωσαν την ευκαιρία να αναπτύξει επιπλέον δεξιότητες, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη μελέτη διαφορετικών αρχαιολογικών υλικών, σε ευρύ χρονολογικό φάσμα και γεωγραφικό πλαίσιο, από τους πολιτισμούς της Καραϊβικής ως το αρχαίο Σουδάν. Η Carmen Ting συνεργάζεται με το ArtLandS Lab στο πλαίσιο του μεταδιδακτορικού της προγράμματος στο ΠΚ (με υποτροφία Marie Skłodowska Curie) για τη μελέτη της τεχνολογίας της κυπριακής εφυαλωμένης κεραμικής.
   
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΑΓΚΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΔΑ (Αρχαιολογία του Τοπίου - Ανάλυση Δικτύων)
ragkou Η Κατερίνα Ράγκου σπούδασε αρχαιολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Βυζαντινών Σπουδών στο ΠΚ. Εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας (υπό τη συν-εποπτεία των C. Sode, S. Schrenk και A. Βιώνη), με θέμα τα οικονομικά δίκτυα της ανατολικής Μεσογείου την περίοδο των Σταυροφόρων (με έμφαση στο ρόλο της Πελοποννήσου). Κατά το 2012-13 υπήρξε Student Associate Member της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, ενώ παράλληλα συμμετείχε στο πλαίσιο του ArtLandS Lab ως βοηθός έρευνας στο Byzantine and Post-Byzantine Boeotia Digitisation Project το 2011, και ως συνεργάτιδα του προγράμματος πεδίου SeSaLaC από το 2014. Συνεργάζεται επίσης με άλλα προγράμματα στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στην Ιταλία, και είναι ενεργό μέλος της ομάδας των ανασκαφών της Κορίνθου από το 2009. Υπήρξε ερευνητική βοηθός στο πλαίσιο του Προγράμματος Archaeology of Pre-Modern Economies των Πανεπιστημίων της Κολωνίας και της Βόννης μέχρι το 2018, ενώ σήμερα είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Philipps University Marburg (Γερμανία).
   
ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΡΙΓΚΑΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ (ΓΣΠ - UAV - Τηλεπισκόπηση - Φωτογραμμετρία)
trigkas Ο Βασίλης Τρίγκας κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα (MSc) στα Πληροφοριακά Συστήματα, της Σχολής Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου. Είναι πτυχιούχος του Προγράμματος Σπουδών Επιλογής Περιβαλλοντική Χαρτογραφία της Σχολής Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Συνεργάστηκε με ερευνητικά προγράμματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ενώ παράλληλα εργάστηκε σε τοπογραφικά και τεχνικά γραφεία. Κατά το 2004-08 εργάστηκε σε ερευνητικά προγράμματα του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Έρευνας στο Ρέθυμνο. Από το 2009 ως το 2011 εργάστηκε ως ερευνητικός συνεργάτης στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, στο εργαστήριο Δορυφορικής Τηλεπισκόπισης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Από το 2011 εργάζεται ως ερευνητικός συνεργάτης στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Τα Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών, Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης, Φωτογραμμετρίας και Πληροφορικής αποτελούν τα κύρια ενδιαφέροντά του. Είναι συνεργάτης του ArtLandS Lab από το 2014, ενώ παράλληλα διευθύνει την εταιρεία Open Cartography από το 2017.
   
ΑΡΤΕΜΙΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΔΑ (Κεραμική της Εποχής του Χαλκού)
georgiou Η Άρτεμις Γεωργίου σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία στο ΠΚ, από όπου αποφοίτησε το 2005. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Κλασική Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (Merton College) το 2007. Εκπόνησε και ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης το 2012, με τίτλο Pyla­-Kokkinokremos, Maa-Palaeokastro and the settlement histories of Cyprus in the 12th century BC. Έχει συνεργαστεί με αρχαιολογικά προγράμματα στην Ελλάδα (Λευκαντί, Μυκήνες) και στην Κύπρο (Παλαίπαφος, Πύλα-Κοκκινόκρεμμος, Καλαβασός-Άγιος Δημήτριος, Μαρώνι-Τσάρουκας κ.α.). Έχει επίσης συνεργαστεί με αρχαιολογικές αποστολές στο Αιγαίο και στην Κύπρο ως ειδική στη μελέτη της κεραμικής της Ύστερης Εποχής του Χαλκού και της πρώιμης Εποχής του Σιδήρου. Υπήρξε μεταδιδακτορική υπότροφος των δράσεων Marie Sklodowska Curie στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος ARIEL στο ΠΚ για τη μελέτη του αστικού και εξω-αστικού τοπίου της περιοχής της Πάφου κατά την Εποχή του Χαλκού. Είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο ΠΚ και μέλος του ερευνητικού προγράμματος Stirring Pots on Fire από το 2013.
   
ΑΝΝΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΔΑ (Κεραμική της Εποχής του Σιδήρου)
georgiadou Η Άννα Γεωργιάδου σπούδασε αρχαιολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή στη Μεσογειακή αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Aix-Marseille (Γαλλία). Η μεταδιδακτορική της έρευνα Αναζητώντας εμπορικά δίκτυα μεταξύ Κύπρου και της Λεβαντίνικης ακτής στην Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου διεξήχθη στο Παν/μιο της Haifa και στο Παν/μιο Lyon 2 Lumière (υπό την αιγίδα του Gerda Henkel Stiftung). Έχει ειδικευθεί ως κεραμολόγος, ειδικότερα στην κεραμική της Κύπρου και της Συρο-παλαιστινιακής ακτής της Εποχής του Σιδήρου. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην τυπολογία και χρονολόγηση της κεραμικής, στην τεχνοτροπική ανάλυση, στα τοπικά χαρακτηριστικά της παραγωγής, τεχνολογίας, χρήσης και διακίνησης της κεραμικής. Είναι μέλος του ερευνητικού προγράμματος The Palaepaphos Urban Landscape Project (υπό τη διεύθυνση της Μ. Ιακώβου), του Tel Dor Excavation Project του Παν/μίου της Χάιφα (υπό τη διεύθυνση των A. Gilboa και I. Sharon) και του προγράμματος Stirring Pots on Fire (υπό τη διεύθυνση του Α. Βιώνη). Σήμερα είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο ΠΚ.
   
SMADAR GABRIELI ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΔΑ (Κεραμική Μεσαιωνικών Χρόνων)
gabrieli Η Smadar Gabrieli αποφοίτησε από το Εβρ. Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ και στη συνέχεια ολοκλήρωσε την πρακτική της στη συντήρηση αρχαίων υλικών στο Ινστ. Αρχαιολογίας και στο Μουσείο του Ισραήλ. Εξειδικεύτηκε στη συντήρηση εθνογραφικών συλλογών της Αυστραλίας και εργάστηκε ως σύμβουλος συλλογών στο Perth και στο Σύδνεϋ. Μελέτησε τα ρωμαϊκά μαγειρικά σκεύη από την ανασκαφή στο Pantanello στο πλαίσιο της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας της (ΜΑ) για το Univ. of Western Australia. Το 1998 ξεκίνησε την ανασκαφή στο αρχαίο θέατρο της Πάφου και διεξήγε συστηματική μελέτη για την παραγωγή της χειροποίητης βυζαντινής-μεσαιωνικής κεραμικής από την ίδια θέση στο πλαίσιο της διδακτορικής της έρευνας για το Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ (2006). Έχει συνεργαστεί με ανασκαφικά προγράμματα στην Κύπρο (Λόφος Αγ. Γεωργίου και Μονή Αγ. Θεοδώρου στη Λευκωσία, Πύλη Πόλης Κουρίου, Αγ. Πέντε στην Πάφο κ.α.) και στο Ισραήλ. Υπήρξε Lady Lavis μεταδιδακτορική υπότροφος (Hebrew Univ. of Jerusalem), αποτελεί μέλος του προγράμματος Stirring Pots on Fire, και μεταδιδακτορική υπότροφος των δράσεων Marie Sklodowska Curie στο Παν/μιο της Κοπεγχάγης από το 2016.