ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Κ. ΒΙΩΝΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ (Αρχαιολογία του Τοπίου - Αρχαιολογική Έρευνα Επιφανείας - Μελέτη Κεραμικής)
vionis new Ο Αθανάσιος Βιώνης είναι Αναπλ. Καθηγ. Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Παν/μίου Κύπρου (ΠΚ). Σπούδασε αρχαιολογία και ιστορία στο Πανεπιστήμιο Durham (Αγγλία), εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Παν/μιο Leiden (Ολλανδία) και διεξήγαγε μετα-διδακτορική έρευνα στο Καθολικό Παν/μιο Leuven (Βέλγιο). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την αρχαιολογία του τοπίου και την έρευνα επιφανείας, την παραγωγή, διακίνηση και χρήση κεραμικών σκευών, και τις διατροφικές συνήθειες κατά τη βυζαντινή-νεότερη περίοδο στην Ανατ. Μεσόγειο. Είναι συντονιστής των  ερευνητικών προγραμμάτων Unlocking the Sacred Landscapes of Cyprus, UnSaLa-CY (EXCELLENCE/1216/0362, χρηματ. Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας), The Spatiality and Materiality of Pilgrimage, SpaMaP Cy (POST-DOC/0916/0251, χρηματ. Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας), Stirring Pots on Fire, CCP (χρηματ. Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντης), Simplifying Complexity, SIMPLEX (χρηματ. ΠΚ). Συνδιευθύνει επίσης το αρχαιολογικό πρόγραμμα πεδίου και θερινό σχολείο αρχαιολογίας του τοπίου Settled and Sacred Landscapes of Cyprus (SeSaLaC) και είναι ιδρυτικό μέλος του Ερευνητικού Δικτύου Unclocking Sacred Landscapes (UnSaLa).
   
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ (Αρχαιολογία του Τοπίου - Ιερά Τοπία - Τερρακότες)
papantoniou Ο Γιώργος Παπαντωνίου σπούδασε αρχαιολογία στο ΠΚ και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Trinity College Dublin (Ιρλανδία). Υπήρξε μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Trinity College Dublin το 2009-10 μέσω της Irish Research Council (IRC) Government of Ireland Postdoctoral Fellowship, και στη συνέχεια το 2011-15, έχοντας κερδίσει την Ευρωπαϊκή υποτροφία IRC/Marie-Curie Postdoctoral Fellowship. Κατά το 2015-18 εργάστηκε ως Διακεκριμένος Ερευνητής στο πλαίσιο του Research Training Group 'Archaeology of Pre-Modern Economies' των Παν/μίων Βόννης και Κολωνίας (Γερμανία), με χορηγία του Γερμανικού Ιδρύματος Ερευνών (DFG). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την Κυπριακή ιστορία και αρχαιολογία, με έμφαση στη μετάβαση από την εποχή των Κυπριακών πόλεων-βασιλείων στην Ελληνιστική περίοδο, στα αρχαία ιερά και στη θρησκεία, στην αρχαιολογία του τοπίου, και στις προσεγγίσεις στην τέχνη και εικονογραφία από την Εποχή του Χαλκού μέχρι και την Ύστερη Αρχαιότητα. Είναι συνδιευθυντής του αρχαιολογικού προγράμματος SeSaLaC, και του νέου ερευνητικού προγράμματος Unlocking the Sacred Landscapes of Cyprus, UnSaLa-CY (EXCELLENCE/1216/0362, χρηματ. Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας) στο ΠΚ. Είναι επίσης ο ιδρυτής και συντονιστής του Δικτύου UnSaLa.
   
ΜΑΡΙΑ ΔΙΚΩΜΙΤΟΥ ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΕΡΕΥΝΗΤΡΙΑ (Ανάλυση Κεραμικής)
dikomitou-eliadou Η Μαρία Δικωμίτου-Ηλιάδου σπούδασε αρχαιολογία στο ΠΚ και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές (MΑ) στο Πανεπιστήμιο του Bristol και στο University College London (Αγγλία). Εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στο University College London με θέμα την αναλυτική και τεχνολογική μελέτη της χρηστικής κεραμικής της Πρώιμης και Μέσης Κυπριακής Χαλκοκρατίας. Εργάστηκε ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο ΠΚ (2011-14) στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος NARNIA, ενώ παράλληλα ήταν η κύρια ερευνήτρια (πετρογραφία και κεραμική τεχνολογία) στο πρόγραμμα Stirring Pots on Fire (2012-13) και στη συνέχεια μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο πλαίσιο του προγράμματος Cooking Pot Traditions in Ancient Nicosia (Cook-Nic), επίσης στο ΠΚ (2016-17). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη διεπιστημονική μελέτη της αρχαίας κυπριακής κεραμικής, στην τεχνολογία και στην οργάνωση της παραγωγής της κεραμικής και στην αναλυτική της μελέτη υπό το πρίσμα της πετρογραφίας και της φορητής συσκευής φθορισμού ακτινών-Χ. Από το 2017 είναι Marie Curie Fellow στο UCL με το πρόγραμμα Revisiting an Ancient Craft in a Contested Region (ReCyPot/747339).
   
 ΝΤΟΡΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕΤΑΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΕΡΕΥΝΗΤΡΙΑ (Αρχαιολογία του Τοπίου - Ανασκαφή - Χριστιανική Αρχιτεκτονική)
nicolaou Η Ντόρια Νικολάου σπούδασε αρχαιολογία στο ΠΚ. Φοίτησε στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Χριστιανικής Αρχαιολογίας του Pontificio Istituto di Archeologia Cristiana, όπου και εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή. Υπήρξε υπότροφος του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Ενότητα των Χριστιανών και του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντης. Έχει λάβει μέρος σε αρχαιολογικές έρευνες στη Ρώμη, στην Κορσική, στο Λίβανο και στην Κύπρο. Παράλληλα εργάζεται σε ανασκαφές του Τμήματος Αρχαιοτήτων και είχε την ευθύνη του έργου ψηφιοποίησης της Μόνιμης Έκθεσης του Κυπριακού Μουσείου, του πρώτου τόμου του Ευρετηρίου του Κυπριακού Μουσείου και των τόμων των Επισκοπήσεων του Τμήματος Αρχαιοτήτων. Συνεργάζεται επίσης με την United Nations Development Programme (UNDP) στην Κύπρο. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την Κυπριακή ιστορία και αρχαιολογία κυρίως κατά την παλαιοχριστιανική, βυζαντινή και μεσαιωνική περίοδο, με έμφαση στην εκκλησιαστική αρχιτεκτονική και τη λειτουργική πράξη. Είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Johannes Gutenberg-Universität Mainz, ενώ παράλληλα συντονίζει (σε συνεργασία με τους Αθ. Βιώνη και Γ. Παπαντωνίου) το πρόγραμμα πεδίου SeSaLaC.
   
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ (Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών - Μελέτη Κεραμικής)
praskeva Ο Χαράλαμπος Παρασκευά σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία στο ΠΚ και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου (Βρετανία), όπου του απονεμήθηκε MSc στη Μεσογειακή Αρχαιολογία (2010) και Διδακτορικό στην Αρχαιολογία (2016) για τη διατριβή του με τίτλο: «Χρονολόγηση, τοπογραφία και κοινωνική αλλαγή: Μια πολυγραμμική εξέταση της μετάβασης από τη Χαλκολιθική στην Εποχή του Χαλκού στην Κύπρο». Μέχρι σήμερα έχει λάβει 7 βραβεία και υποτροφίες, συμμετείχε σε 25 περιόδους αρχαιολογικών ανασκαφών και ερευνών επιφανείας σε Κύπρο και Σκωτία, ενώ έχει ολοκληρώσει 5 ερευνητικά προγράμματα σχετικά με την παραγωγή προγραμμάτων διαχείρισης αρχαιολογικών δεδομένων, οντολογικό σχεδιασμό, ανάλυση κεραμικής και μοντελοποίηση χρονολογικών δεδομένων. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν θέματα όπως προϊστορική αρχαιολογία της Κύπρου, τυπολογική ανάλυση κεραμικής, αρχαιολογία τοπίου, χωρική-στατιστική ανάλυση αρχαιολογικών δεδομένων, θεωρητική αρχαιολογία και ψηφιακές ανθρωπιστικές επιστήμες. Είναι επίσης σχεδιαστής γραφικών και ιστοσελίδων και ερασιτέχνης προγραμματιστής. Από το 2016 κατέχει θέση μεταδιδακτορικού ερευνητή στο ΠΚ, όπου διεξάγει το πρόγραμμα SimpleX στο πλαίσιο του SeSaLaC.
   
AGATA DOBOSZ ΜΕΤΑΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΕΡΕΥΝΗΤΡΙΑ (Ανασκαφή - Μελέτη Κεραμικής)
dobosz
Η Agata Dobosz σπούδασε αρχαιολογία (MA) και κλασική φιλολογία (MA) στο Παν/μιο Jagiellonian (Πολωνία). Η διδακτορική της διατριβή, την οποία ολοκλήρωσε επίσης στο Παν/μιο Jagiellonian (2013), αφορά τις εμπορικές σχέσεις της Κύπρου κατά την ελληνιστική περίοδο, μέσα από τη μελέτη των εμπορικών αμφορέων στο νησί. Έλαβε υποτροφίες από το Υπουργείο Επιστημών και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Πολωνίας, από το Παν/μιο Jagiellonian και άλλα ιδρύματα της χώρας. Συμμετείχε σε αρχαιολογικές αποστολές στην Ουκρανία, την Κύπρο, την Ελλάδα, την Ιορδανία και την Αίγυπτο. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την παραγωγή και το εμπόριο της αρχαίας κεραμικής και τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο κατά τους Ελληνιστικούς-Υστερορωμαϊκούς χρόνους. Είναι μέλος του IARPotHP και συντονίστρια του ερευνητικού προγράμματος With Dionysus and Hermes in ancient Nea Paphos - transport amphorae and their contents, το οποίο χρηματοδοτείται από το Εθνικό Κέντρο Επιστημών της Πολωνίας. Είναι μέλος του Προγράμματος SeSaLaC και υπεύθυνη για τη μελέτη της Ελληνιστικής-Υστερορωμαϊκής κεραμικής επιφανείας στο πλαίσιο μεταδιδακτορικής υποτροφίας από το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη μέσω του Παν/μίου St Andrews.
   
ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΕΡΔΙΚΗ ΜΕΤΑΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΕΡΕΥΝΗΤΡΙΑ (Ιερά Τοπία - Βυζαντινή Τέχνη και Αρχιτεκτονική)
perdiki Η Ουρανία Περδίκη σπούδασε αρχαιολογία και ιστορία της τέχνης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη Βυζαντινή αρχαιολογία στην École Pratique des Hautes Études, Paris (Γαλλία). Εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στο Πανεπιστήμιο Aix-Marseille και στην École Pratique des Hautes Études με θέμα την εικονογραφία των Κυπρίων αγίων (10ος-15ος αιώνας). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη βυζαντινή και μεσαιωνική μνημειακή τέχνη/εικονογραφία στην Κύπρο, τις αλληλεπιδράσεις Βυζαντίου-Δύσης στην τέχνη, τη λατρεία τοπικών αγίων, τα προσκυνήματα και τα υλικά τους τεκμήρια. Ήταν υπεύθυνη της επιστημονικής και μουσειολογικής μελέτης του Βυζαντινού Μουσείου της Μητρόπολης Ταμασού και Ορεινής στο Επισκοπειό. Είναι μεταδιδακτορική και κύρια ερευνήτρια στο πλαίσιο του προγράμματος The Spatiality and Materiality of Pilgrimage in Byzantine and Medieval Cyprus and Religious Networks in the Eastern Mediterranean (11th-16th century), SpaMaP Cy (POST-DOC/0916/0251, χρηματ. Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας) στο ΠΚ και μέλος του Ερευνητικού Δικτύου UnSaLa.
   
ΠΑΝΤΕΛΙΤΣΑ ΜΥΛΩΝΑ ΕΡΕΥΝΗΤΡΙΑ (Γεωαρχαιολογία)
mylona Η Παντελίτσα Μυλωνά σπούδασε αρχαιολογία στο ΠΚ. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές (μικρομορφολογία) στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (MNHN) στο Παρίσι, όπου στη συνέχεια εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στη γεωαρχαιολογία εντός και εκτός θέσης (αλλούβια γεωμορφολογία και μικρομορφολογία εδάφους). Υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου και του Ιδρύματος Σύλβια Ιωάννου. Είναι συντονίστρια του εργαστηρίου “Villages de terre crue” στο πλαίσιο του Γαλλικού Εθνικού προγράμματος GDR (Groupement de Recherche) 3644 BioArchéoDat (CNRS, Inrap, MNHN). Συμμετείχε ως γεωαρχαιολόγος σε προγράμματα στην Κύπρο, στην Ελλάδα, στην Κορσική και στο Ιρακινό Κουρδιστάν. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν τη longue durée σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον και το τοπίο καθώς και πώς η δραστηριότητα του ανθρώπου καταγράφεται διαχρονικά στο έδαφος. Ειδικεύεται επίσης στην τεχνολογία κτισίματος με ωμόπλινθο σε ξηρά και ημίξηρα περιβάλλοντα (από τη συλλογής της πρώτης ύλης μέχρι το κτίσιμο δαπέδων και τοίχων) και στον τρόπο με τον οποίο η χρήση του χώρου εντός θέσης καταγράφεται στα δάπεδα. Συνεργάζεται με τα προγράμματα πεδίου του ArtLandS Lab ως ειδική στη γεωαρχαιολογία.
   
ΧΡΥΣΤΑΛΛΑ ΛΟΪΖΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΒΟΗΘΟΣ - ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΔΙΔΑΚΤΩΡ
loizou Η Χρυστάλλα Λοΐζου σπούδασε αρχαιολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο ΠΚ, στο Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Βυζαντινών Σπουδών. Η ανεξάρτητη διπλωματική της εργασία βαθμολογήθηκε με «άριστα» και είχε ως θέμα την αρχιτεκτονική διαμόρφωση και τη χρηστική διάσταση των μεσαιωνικών πύργων της Εύβοιας. Εκπονεί τη διδακτορική της διατριβή στο ΠΚ (υπό την εποπτεία του Α. Βιώνη), με θέμα την οικιστική εξέλιξη στη βυζαντινή και μεσαιωνική Κύπρο. Από το 2011 εργάζεται στο πλαίσιο του ArtLandS Lab ως ερευνητική βοηθός στη συστηματική μελέτη της βυζαντινής και μεταβυζαντινής κεραμικής του προγράμματος Ancient Cities of Boeotia, υπό την εποπτεία του Α. Βιώνη. Εργάστηκε επίσης στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας ως βοηθός τεκμηρίωσης της κυπριακής μεσαιωνικής κεραμικής υπό την εποπτεία της Δ. Παπανικόλα-Μπακιρτζή. Στο πλαίσιο του ArtLandS Lab συμμετέχει επίσης στην έρευνα πεδίου SeSaLaC και στη μελέτη της συλλογής του Ιστορικού-Λαογραφικού Μουσείου Ο. Κάπαρης στην Πάρο.
   
ΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΒΟΗΘΟΣ - ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΔΙΔΑΚΤΩΡ
kyriacou Η Νίκη Κυριάκου σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία στο ΠΚ, και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών και Χωρικής Ανάλυσης στην αρχαιολογία στο University College London (Αγγλία). Εκπονεί τη διδακτορική της διατριβή στο ΠΚ (υπό την εποπτεία του Α. Βιώνη) με θέμα την μελέτη της ενδοχώρας της Κύπρου κατά την Υστερορωμαϊκή περίοδο, μέσω των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (ΓΣΠ). Έχει εργαστεί ως βοηθός έρευνας σε διάφορα Ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα στον τομέα της Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ARIADNE, ArchaeoLandscapes, CARARE, 3DIcons). Εργάστηκε επίσης στο Τμήμα Αρχαιοτήτων στο πλαίσιο του προγράμματος CADiP, όπου ήταν υπεύθυνη για τη ψηφιοποίηση των τόμων του Cyprus Survey και του πρώτου τόμου του Ευρετηρίου του Κυπριακού Μουσείου. Έλαβε μέρος σε αρκετές αρχαιολογικές ανασκαφές στη Κύπρο και είναι συνεργάτιδα, ως ειδική στα ΓΣΠ, του ArtLandS Lab στο πλαίσιο των ερευνητικών προγραμμάτων UnSaLa (από το 2013) και SeSaLaC (από το 2015).
   
%MCEPASTEBIN%