Στο Πανεπιστήμιο Κύπρου φιλοξενήθηκε η Σύνοδος των Πρυτάνεων της συμμαχίας YUFE, 18 Σεπτεμβρίου 2023

Παγκόσμιος Μήνας Αλτσχάιμερ: «Ποτέ πολύ νωρίς, ποτέ πολύ αργά», 18 Σεπτεμβρίου 2023
19 Σεπτεμβρίου, 2023
«Καταπολεμώντας μαζί τη Μικροβιακή Αντοχή»: Ευαισθητοποιήση και ενημέρωση στο πλαίσιο της ‘Ανοικτής Εκπαίδευσης’ – Πρόγραμμα MULTIPLIERS, 20 Σεπτεμβρίου 2023
20 Σεπτεμβρίου, 2023
Παγκόσμιος Μήνας Αλτσχάιμερ: «Ποτέ πολύ νωρίς, ποτέ πολύ αργά», 18 Σεπτεμβρίου 2023
19 Σεπτεμβρίου, 2023
«Καταπολεμώντας μαζί τη Μικροβιακή Αντοχή»: Ευαισθητοποιήση και ενημέρωση στο πλαίσιο της ‘Ανοικτής Εκπαίδευσης’ – Πρόγραμμα MULTIPLIERS, 20 Σεπτεμβρίου 2023
20 Σεπτεμβρίου, 2023

Στο Πανεπιστήμιο Κύπρου πραγματοποιήθηκε από τις 7-8 Σεπτεμβρίου 2023 η συνεδρία του Στρατηγικού Συμβουλίου των Πρυτάνεων των δέκα Πανεπιστημίων της συμμαχίας του ευρωπαϊκού πανεπιστημίου Young Universities for the Future of Europe – YUFE.

Στην εναρκτήρια ομιλία της η Δρ Τέρψα Κωνσταντινίδου, Γενική Διευθύντρια Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, εξήρε τη σημασία των συμμαχιών των ευρωπαϊκών πανεπιστήμιων για το μέλλον της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Ευρώπης, ενώ παράλληλα επιβεβαίωσε την έμπρακτη υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας προς τα κυπριακά πανεπιστήμια που συμμετέχουν σε αυτήν την προσπάθεια.

Οι Πρυτάνεις συζήτησαν και αποφάσισαν για θέματα στρατηγικής και εσωτερική πολιτικής, μεταξύ των οποίων οι διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη μελλοντική πορεία χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών πανεπιστήμιων. Επίσης, καλωσόρισαν τη νέα Διευθύντρια της συμμαχίας, κα Maria-Valerie Schegk, η οποία ανέλαβε καθήκοντα την 1η Σεπτεμβρίου 2023, σημειώνοντας πως προσβλέπουν σε μια εποικοδομητική συνεργασία για επίτευξη των στόχων της συμμαχίας. Τέλος, παρακολούθησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα για θέματα συμπεριληπτικής ηγεσίας.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, το Στρατηγικό Συμβούλιο του YUFE προέβη σε δημόσια διακήρυξη (Cyprus Statement – Δήλωση της Κύπρου) εκφράζοντας τις ανησυχίες του για τις συνεχιζόμενες πολιτικές εξελίξεις, επισημαίνοντας την αυξανόμενη απάθεια προς την Ευρώπη και την αντίθεση στην ιδέα μιας κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας και αξιών, προτείνοντας μεταξύ άλλων, την αναβίωση μιας κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας με επίκεντρο τη δημοκρατία και την κοινωνική ένταξη, αγκαλιάζοντας την πλούσια ποικιλομορφία που έχει να προσφέρει η ήπειρός μας.

Η συμμαχία YUFE

Η συμμαχία YUFE (Young Universities for the Future of Europe), αποτελεί μια από τις 51 συμμαχίες ευρωπαϊκών πανεπιστημίων για την ανάπτυξη και υλοποίηση ενός νέου μοντέλου ευρωπαϊκού πανεπιστημίου. Η συμμαχία YUFE αποτελείται από δέκα (10)* ευρωπαϊκά πανεπιστήμια με έντονη ερευνητική δραστηριότητα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Η συμμαχία YUFE, μαζί με τους δύο (2) συνεργάτες της, στοχεύει να επιφέρει μια ριζική αλλαγή στην ευρωπαϊκή τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθιερώνοντας το νέο ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο ως το κορυφαίο μοντέλο ενός νέου, ανοιχτού πανεπιστημίου και ως ένα μοναδικό οικοσύστημα που θα συνδέει τα πανεπιστήμια με τις κοινότητες. Το YUFE βασίζεται στη συνεργασία μεταξύ των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και των πολιτών σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η Συμμαχία YUFE είναι γεωγραφικά διαφοροποιημένη και περιλαμβάνει πανεπιστήμια, πόλεις και εταιρείες.

*Οι εταίροι YUFE είναι:

 • Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ (συντονιστής) – Ολλανδία
 • Πανεπιστήμιο Κύπρου – Κύπρος
 • Carlos III Πανεπιστήμιο Μαδρίτης – Ισπανία
 • Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας – Βέλγιο
 • Πανεπιστήμιο της Βρέμης – Γερμανία
 • Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας
 • Πανεπιστήμιο Nicolaus Copernicus του Torun – Πολωνία
 • Πανεπιστήμιο της Rijeka – Κροατία
 • Πανεπιστήμιο του Essex – Ηνωμένο Βασίλειο
 • Πανεπιστήμιο της Σορβώνης (Sorbonne Nouvelle)- Γαλλία

Οι συνεργάτες YUFE είναι:

 • Όμιλος Adecco France
 • ETS Global

Περισσότερες πληροφορίες: https://yufe.eu/