
Teaching for Sustainability Citizenship (BRIDGES)
To έργο BRIDGES αποσκοπεί στο να καταδείξει πώς εκπαιδευτικά συστήματα μπορούν να δημιουργήσουν νέα επίπεδα ευαισθητοποίησης και να εργαστούν για ένα βιώσιμο μέλλον, αναπτύσσοντας καινοτόμες διαδικασίες για την οικοδόμηση δεξιοτήτων βιωσιμότητας. Συγκεκριμένα, το έργο επικεντρώνεται στην αειφόρο πολιτότητα (Sustainability Citizenship), μια έννοια που ενσωματώνει τις αρχές της βιωσιμότητας στους ρόλους, τις ευθύνες και τα δικαιώματα των πολιτών. Το BRIDGES θα προτείνει προδιαγραφές που εισάγουν βασικά χαρακτηριστικά της αειφόρου πολιτότητας στα εθνικά αναλυτικά προγράμματα σπουδών και θα καταδείξει καινοτόμους τρόπους παρακίνησης και καθοδήγησης των μαθητών στην ενεργό και εκτεταμένη εκπαίδευση για την αειφορία. Η ομάδα του έργου θα παρουσιάσει μια διαδικασία που εισάγει αποτελεσματικά τα βασικά χαρακτηριστικά της αειφόρου πολιτότητας στις σχολικές τάξεις, ως ένα ουσιαστικό βήμα προς την ανάπτυξη στρατηγικών και προγραμμάτων που υποστηρίζουν τη διδασκαλία για την αειφορία και τη βιωσιμότητα.
Χρηματοδότηση: ERASMUS-EDU-2024-POL-EXP-SCHOOL
Διάρκεια: 01/04/2025 - 31/03/2028

Bringing Authenticity into the Course Room – Coherent Teaching and Learning Materials for Teacher Education in Inquiry-Based Learning (TeLeMaT IBL)
Το έργο TeleMAT IBL επιδιώκει να βελτιώσει την επαγγελματική επιμόρφωση προϋπηρεσιακών και εν ενεργεία εκπαιδευτικών για τη μάθηση μέσω διερώτησης (inquiry-based learning). Η χρήση διδακτικού και μαθησιακού υλικού κατά την επιμόρφωση εκπαιδευτικών που βασίζεται στην αυθεντική εκπαιδευτική πρακτική είναι μεμονωμένη. Έτσι, το έργο στοχεύει στην ανάπτυξη σχετικού υλικού με την ενσωμάτωση σύγχρονης τεχνολογίας (π.χ. AR, VR, διαδραστικά στοιχεία όπως αποφάσεις διλημμάτων με αλληλεπιδραστικά στοιχεία) για ενίσχυση της μάθησης σε αυθεντικές καταστάσεις (π.χ. "επίσκεψη" σε ένα εικονικό περιβάλλον τάξης). Το υλικό θα οργανωθεί σε πέντε ενότητες: (I) "Μάθηση μέσω διερώτησης", (II) "Πειραματισμός", (III) "Διαφοροποίηση και εργαλεία υποστήριξης", (IV) "Αξιολόγηση" και (V) "Εργαλείο διαφοροποίησης". Το υλικό θα ενσωματωθεί σε ψηφιακά βιβλία εργασίας που θα είναι προσβάσιμα στην πλατφόρμα Moodle.
Χρηματοδότηση: KA220-SCH - Cooperation partnerships in school education
Διάρκεια: 01/11/2023 - 31/10/2026

STE(A)M Learning Ecologies (SLEs)
Το πρόγραμμα SLEs χρηματοδοτείται από την ΕΕ (Horizon Europe) και έχει ως στόχο την ανάπτυξη και την εμπλοκή Ανοικτών Σχολείων- τη δημιουργία διαδρομών μάθησης της επιστήμης που θα επιτρέπει σε όλους τη πρόσβαση σε τυπικά και άτυπα περιβάλλοντα μάθησης χωρίς αποκλεισμούς.
Το πρόγραμμα στοχεύει να τονίσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη συγκέντρωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων: επίσημων, μη τυπικών και άτυπων παροχών εκπαίδευσης, καθώς και των επιχειρήσεων και τη κοινωνία των πολιτών- και θα παρέχει σε όλους τους φορείς χώρο και απαραίτητα κίνητρα για να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να αποκτήσουν κεντρικούς ρόλους. Το πρόγραμμα επίσης, θα προτείνει ένα πλαίσιο το οποίο θα παρέχει ευκαιρίες για τη δημιουργία ολοκληρωμένων συνεργασιών με τη μορφή διασυνδεδεμένων οικοσυστημάτων γνώσης, σε τοπικές κοινότητες ικανές να προωθήσουν τη βελτίωση της εκπαίδευσης των επιστημών για όλους τους πολίτες. Θα αρχίσει ακόμη, μια συντονισμένη προσπάθεια για να καταστούν τα οφέλη των Ανοικτών Σχολείων κινητήρια δύναμη στη χάραξη Ευρωπαϊκής και εθνικής πολιτικής.
Για την επιτυχία των πιο πάνω, το πρόγραμμα εισάγει την έννοια των «οικολογιών μάθησης» (learning ecologies) τα οποία θα λειτουργούν ως μέσο για την υλοποίηση αποτελεσματικών τοπικών ανοικτών σχολείων όπου θα συνεργάζονται όλοι για να προσφέρουν συνεχή μάθηση επιστήμης σε όλους. Μια οικολογία μάθησης είναι το φυσικό, κοινωνικό και πολιτιστικό πλαίσιο μέσα στο οποίο παρέχονται γνώσεις. Έχει φυσική διάσταση, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει εύκολη πρόσβαση στη φύση, σε μουσεία επιστήμης, σε προηγμένα επιστημονικά προγράμματα, σε διάφορες συνέργειες κ.λπ.
Χρηματοδότηση: European Union’s Horizon programme under grant agreement No. 101094648
Ιστοσελίδα: https://www.steamecologies.eu/
Διάρκεια: 01/01/2023 – 31/12/2025

Conversational AI assistant for teaching and learning (AI4EDU)
Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα AI4EDU αποτελεί μέρος της δράσης “Partnerships for Innovation - Forward Looking Projects”. Το πρόγραμμα συγκεντρώνει 6 εταίρους από τέσσερείς Ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Ιρλανδία, Κύπρο και Σουηδία) με υψηλή τεχνογνωσία, συμπληρωματικές δεξιότητες και εμπειρία, που σχετίζονται με τον διεπιστημονικό τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, με κύριο στόχο τον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης, μέσω διερεύνησης, εφαρμογής και αξιολόγησης καινοτόμων ερευνητικών προσεγγίσεων, τεχνολογιών και εφαρμογών της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Εκπαίδευση.
Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα στοχεύει στη διερεύνηση, την ανάπτυξη, την εφαρμογή και την αξιολόγηση ευφυών εκπαιδευτικών βοηθών, που υποστηρίζονται από κορυφαίες τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης, σχεδιασμένων να αλληλεπιδρούν συνομιλητικά με μαθητές και εκπαιδευτικούς, ώστε να τους υποστηρίζουν στην επίτευξη των στόχων διδασκαλίας και μάθησης. Παράλληλα, επιδιώκεται η διερεύνηση των επιπτώσεων της υιοθέτησης των εν λόγω εφαρμογών της Τεχνητής Νοημοσύνης για τη διδασκαλία και τη μάθηση και η διερεύνηση των πτυχών της ηθικής, διαφανούς, χωρίς αποκλεισμούς και δίκαιης χρήσης τους σε εκπαιδευτικά περιβάλλοντα, η οποία θα οδηγήσει στην παραγωγή συστάσεων για την εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς και κατευθυντήριων γραμμών πολιτικής για την αποτελεσματική ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην εκπαίδευση.
Ιστοσελίδα: https://ai4edu.eu/
Διάρκεια: 01/01/2023 – 31/12/2025

The STE(A)M Education European Roadmap (The SEER)
Μέσα από μία ποικιλία εργαλείων (ομάδες εστίασης, σεμινάρια, μελέτες περίπτωσης με υποστηρικτικές έρευνες, έρευνες γνώμης), το SEER στοχεύει (1) στον εντοπισμό των κενών στην Εκπαίδευση STEAM, (2) στη βελτίωση της Εκπαίδευσης STEAM, παρέχοντας ένα σύνολο οδικών χαρτών με αφετηρία τους διαφορετικούς ενδιαφερόμενους φορείς (Υπουργεία, σχολεία,, εκπαιδευτικούς) και διαφορετικές διαδρομές, ανάλογα με τον επιθυμητό στόχο, (3) στον σχεδιασμό ενός τυπικού μηχανισμού αυτο-αξιολόγησης για νέα σχέδια, έργα και πρωτοβουλίες STEM και (4) στην περιγραφή των πιθανών οφελών ενός πλαισίου ολοκληρωμένης εκπαίδευσης πιστοποίησης STEAM για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, τους λόγους που αυτό είναι σημαντικό για τους/τις μαθητές/τριες, τους/τις εκπαιδευτικούς, τους πολίτες και τα Υπουργεία Παιδείας στην Ευρώπη και πώς τα σχολεία μπορούν να πραγματοποιήσουν μία τέτοια αυτο-αξιολόγηση. Οι δραστηριότητες διάδοσης στοχεύουν, επίσης, στη συνεχή συμμετοχή της κοινότητας στο STEAM.
Χρηματοδότηση: Horizon Europe 2021
Ιστοσελίδα: https://cordis.europa.eu/project/id/101058569
Διάρκεια: 01/09/2022 – 31/08/2025

Special Education STEAM Academy (SpicE)
Το έργο υλοποιείται από μια κοινοπραξία 11 δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ισπανία και τη Βουλγαρία και στοχεύει στην ανάπτυξη βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων σε μαθητές με αναπηρία που είναι δυνατόν να βιώνουν εκπαιδευτική και κοινωνική περιθωριοποίηση. Οι δράσεις του SpicΕ στοχεύουν στην επιμόρφωση και ενίσχυση της ικανότητας των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης να εφαρμόζουν αποτελεσματικά εργαλεία STEAM στην εκπαίδευση και στη μείωση των πιθανοτήτων εκπαιδευτικού και κοινωνικού αποκλεισμού των μαθητών με αναπηρία. Η κοινοπραξία του έργου θα αναπτύξει ένα εκπαιδευτικό πλαίσιο για το STEAM στην Ειδική Εκπαίδευση, θα σχεδιάσει ένα καινοτόμο Κοινό Πρόγραμμα Σπουδών STEAM για την Ειδική Εκπαίδευση και ένα Πρόγραμμα Εκπαίδευσης STEAM, το οποίο θα αξιολογηθεί περαιτέρω, δημιουργώντας και καλλιεργώντας ένα λειτουργικό «Community of Practice» (CoP).
Χρηματοδότηση: Erasmus+ Teacher Academies
Ιστοσελίδα: https://spiceacademy.eu/
Διάρκεια: 01/07/2022 – 30/06/2025