
Ο Ζαχαρίας Ζαχαρία είναι Καθηγητής στη Διδακτική των Φυσικών Επιστημών και ο υπεύθυνος της ερευνητικής ομάδας ReSciTEG του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ολοκλήρωσε βασικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (Πτυχίο Επιστημών της Αγωγής) και στο Rutgers University – New Brunswick, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (Πτυχίο Φυσικής). Ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Columbia University, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (M.A., M.Sc., M.Phil., και PhD στη Διδακτική των Φυσικών Επιστημών). Είναι συντονιστής σε πολλά ερευνητικά προγράμματα που αφορούν στην υποστήριξη της μάθησης μέσω της τεχνολογίας, τη μάθηση μέσω διερώτησης, κ.α., τα οποία χρηματοδοτούνται από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας της Κύπρου και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη υποστηρικτικών τεχνολογικών περιβαλλόντων μάθησης στις Φυσικές Επιστήμες, την ανάπτυξη και την αξιολόγηση του Αναλυτικού Προγράμματος στις Φυσικές Επιστήμες και την επιμόρφωση εκπαιδευτικών για το σχεδιασμό και ενσωμάτωση της τεχνολογίας για την ενίσχυση του μαθησιακού υλικού στο γνωστικό αντικείμενο της Επιστήμης. Έχει λάβει πολλά βραβεία αναγνώρισης για τα εξαιρετικά σχολαστικά του επιτεύγματα καθώς και για τις επιτυχίες που είχαν αυτά. Επίσης έχει δημοσιεύσει πολλές έρευνες σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά (π.χ. Cognition and Instruction, Learning and Instruction, Journal of Research in Science Teaching), ενώ παράλληλα λειτουργεί ως κριτής σε πολλά από αυτά.
orcid: 0000-0002-6381-0962

Ο Μάριος Παπαευριπίδου είναι κάτοχος πρώτου πτυχίου στις Επιστήμες της Αγωγής - Δημοτική Εκπαίδευση (Πανεπιστήμιο Κύπρου) και μεταπτυχιακού και διδακτορικού τίτλου στη Μάθηση στις Φυσικές Επιστήμες (Τμήμα Επιστημών της Αγωγής, Πανεπιστήμιο Κύπρου). Έχει εργαστεί στο παρελθόν ως εκπαιδευτικός σε δημοτικά σχολεία της Κύπρου και ως ερευνητικός συνεργάτης στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Από το 2004 κατέχει θέση Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού στη Διδακτική των Φυσικών Επιστημών στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και είναι μέλος της Ομάδας Έρευνας ReSciTEG στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Διδάσκει μαθήματα που αφορούν στη Διδακτική των Φυσικών Επιστημών στη Δημοτική και Προσχολική Εκπαίδευση, καθώς και μαθήματα που αφορούν στην ενσωμάτωση σύγχρονων πληροφορικών εργαλείων στη διδασκαλία και μάθηση των Φυσικών Επιστημών. Επιπρόσθετα, εποπτεύει φοιτητές που διδάσκουν το μάθημα των Φυσικών Επιστημών στο δημοτικό σχολείο και στο νηπιαγωγείο στο πλαίσιο συμμετοχής τους στο πρόγραμμα της Σχολικής Εμπειρίας. Αποτέλεσε μέλος της επιστημονικής και οργανωτικής επιτροπής διεθνών συνεδρίων που διοργανώθηκαν στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (π.χ. EARLI, ESERA, JURE, GIREP, CBLIS), είναι μέλος διεθνών οργανισμών που αφορούν τη διδασκαλία και τη μάθηση (π.χ. EARLI, ESERA, AERA, NARST) και διετέλεσε πρόεδρος του συνεδρίου JURE, το οποίο διοργανώθηκε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου τον Ιούλιο του 2013. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν στη διερεύνηση του ρόλου της μοντελοποίησης ως μαθησιακής ικανότητας και ως διδακτικής προσέγγισης στις Φυσικές Επιστήμες και στο σχεδιασμό και ερευνητική εγκυροποίηση πληροφορικά υποστηριζόμενου διδακτικού υλικού για την εκπαίδευση εκπαιδευτικών μέσω της προσέγγισης STEAM. Συμμετείχε (ή συμμετέχει) ως ερευνητής σε αρκετά ερευνητικά προγράμματα που χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει παρουσιάσει πορίσματα της έρευνάς του σε διεθνή και τοπικά συνέδρια και έχει δημοσιεύσει ερευνητικά άρθρα σε έγκριτα διεθνή και τοπικά περιοδικά και βιβλία.
orcid: 0000-0002-2008-1464

Ο Τάσος Χοβαρδάς είναι Ανώτερος Επιστημονικός Συνεργάτης της ομάδας ReSciTEG στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Έχει πτυχίο Βιολογίας, μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Περιβαλλοντική Βιολογία και διδακτορικό δίπλωμα στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ειδικεύεται στη διερώτηση μέσω μοντελοποίησης, σε ποσοτικές και ποιοτικές μεθόδους για την αξιολόγηση εκπαιδευτικών παρεμβάσεων και την επιμόρφωση εκπαιδευτικών. Έχει εργαστεί σε 30 ερευνητικά προγράμματα, έχει δημοσιεύσει 40 εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά (citation index journals) και έχει κρίνει άρθρα για περισσότερα από 30 διεθνή επιστημονικά περιοδικά (citation index journals). Έχει διατελέσει επικεφαλής της Εκδοτικής Επιστημονικής Επιτροπής (Editor-in-Chief) του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού Society and Natural Resources (2017-2020) και μέλος της Εκδοτικής Επιστημονικής Επιτροπής (Editorial Board Member) του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού Journal of Research in Science Teaching (2017-2020). Συντονίζει την Ομάδα Ειδικού Ενδιαφέροντος (Special Interest Group – SIG) για τη διερώτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Έρευνα στη Μαθηση και τη Διδασκαλία (European Association for Research on Learning and Instruction on inquiry learning – EARLI) (2021-2023).
orcid: 0000-0003-1776-2493

Η Υβόνη Παύλου έχει ολοκληρώσει βασικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κύπρου με Πτυχίο Επιστημών της Αγωγής, καθώς και μεταπτυχιακές σπουδές στο πρόγραμμα "Μάθηση στις Φυσικές Επιστήμες" (Μ.Α. και PhD). Εργάζεται ως βοηθός διδασκαλίας και ερευνήτρια στη ReSciTEG από το 2015. Συμμετείχε σε διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα (π.χ. SNAC Polar Star, LfE, Digi-Science, SALL). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν στην ανάπτυξη μαθησιακών περιβαλλόντων με τη χρήση νέων τεχνολογιών, την επαγγελματική ανάπτυξη εκπαιδευτικών για τον σχεδιασμό και εφαρμογή δραστηριοτήτων που ακολουθούν σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις (π.χ. διερώτηση, STE(A)M, ζωντανά εργαστήρια, ανοικτή σχολική εκπαίδευση) σε τυπικά κα μη-τυπικά περιβάλλοντα μάθησης και τον πειραματισμό σε πραγματικά και εικονικά περιβάλλοντα για μαθητές σχολικής και προσχολικής ηλικίας.
orcid: 0000-0002-4893-1846

Κυριακή Βάκκου
Υποψήφια Διδάκτωρ
Ειδικός Επιστήμονας
Η Κυριακή Βάκκου είναι υποψήφια διδάκτωρ στο πρόγραμμα «Μάθηση στις Φυσικές Επιστήμες» στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Είναι κάτοχος πτυχίου Φυσικής (Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2019) και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στο πρόγραμμα «Μάθηση στις Φυσικές Επιστήμες» (Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2021). Εργάζεται ως βοηθός διδασκαλίας και ειδικός επιστήμονας στην ομάδα από το 2020. Έχει συμμετάσχει σε διάφορα ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα (π.χ. GINOBOT, Bridges). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην εκπαίδευση STEM και την εκπαιδευτική ρομποτική για την ενίσχυση των ψηφιακών ικανοτήτων και του ψηφιακού γραμματισμού των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Πρόσθετα, συμμετέχει στην κατάρτιση των εκπαιδευτικών για το σχεδιασμό και την εφαρμογή μαθημάτων STEM μέσω καινοτόμων προσεγγίσεων, όπως η μάθηση μέσω διερώτησης, η διαδικασία μηχανικού σχεδιασμού (engineering design process) και τη μάθηση βάσει έργου (project- based learning).
orcid: 0000-0003-4935-1867

Θεόδωρος Καραφυλλίδης
Υποψήφιος Διδάκτωρ
Ειδικός Επιστήμονας
Ο Θεόδωρος Καραφυλλίδης είναι υποψήφιος διδάκτωρ στο πρόγραμμα «Μάθηση στις Φυσικές Επιστήμες» στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Είναι κάτοχος πτυχίου Φυσικής (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, 2019) και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στο πρόγραμμα «Διδακτική της Φυσικής & Εκπαιδευτική Τεχνολογία» (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, 2021). Εργάζεται ως βοηθός διδασκαλίας και ειδικός επιστήμονας στην ομάδα από το 2022. Συμμετέχει σε διάφορα ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα (π.χ. SEISMO-Lab & AI4EDU). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην εκπαίδευση και στην ανάπτυξη και αξιολόγηση εργαλείων υποστήριξης και ανάπτυξης των ερευνητικών και πειραματικών δεξιοτήτων προπτυχιακών φοιτητών.
orcid: 0009-0004-3040-146X

Μαριλένα Σάββα
Διδάκτωρ
Ειδικός Επιστήμονας
Η Μαριλένα Σάββα είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στην Εκπαίδευση από το Durham University του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου η διδακτορική της διατριβή επικεντρώθηκε στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία. Επιπλέον, έχει πτυχίο στην Προσχολική Εκπαίδευση από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, καθώς και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Ένταξη και Ειδική Εκπαίδευση από το University of Birmingham . Από το 2020, κατέχει τη θέση του ερευνητικού επιστήμονα στην Ομάδα Έρευνας για την Εκπαίδευση στις Φυσικές Επιστήμες και την Τεχνολογία (ReSciTEG), και συμμετέχει στο ερευνητικό πρόγραμμα SALL (Schools As Living Labs) και SpicE (Special Education STEAM Academy). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην αξιολόγηση και αποτελεσματική χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών για μάθηση στα σχολεία, την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αναπτύσσεται η σκέψη και ο συλλογισμός των παιδιών και πώς οι εκπαιδευτικοί μπορούν να υποστηριχθούν στην ανάπτυξη της ποιότητας της διδασκαλίας.

Η Ευριδίκη Ηρακλέους έχει ολοκληρώσει βασικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κύπρου με Πτυχίο Επιστημών της Αγωγής – Δημοτικής Εκπαίδευσης. Τον Σεπτέμβριο του 2024, ξεκίνησε τις σπουδές της στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Μάθηση στις Φυσικές Επιστήμες» (Πανεπιστήμιο Κύπρου). Παράλληλα, ξεκίνησε να εργάζεται ως βοηθός διδασκαλίας και ειδικός επιστήμονας στην ομάδα ReSciTEG συμμετέχοντας σε διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα (π.χ. TELEMAT).

Η Χλόη Σαββίδου ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο Κύπρου με Πτυχίο Επιστημών της Αγωγής – Δημοτικής Εκπαίδευσης. Από τον Σεπτέμβριο του 2024, παρακολουθεί το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Μάθηση στις Φυσικές Επιστήμες» και εργάζεται ως βοηθός διδασκαλίας και ειδικός επιστήμονας στην ερευνητική ομάδα ReSciTEG, συμμετέχοντας σε διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα (π.χ TeLeMat)