Μεγάλοι και μικροί ερευνητές σε επιστημονικές περιπέτειες στο Κέντρο Αριστείας για Βιοτράπεζα και Βιοϊατρική Έρευνα του Πανεπιστημίου Κύπρου

Χριστουγεννιάτικος Διαγωνισμός Ζωγραφικής: «Τα παιδιά των αποφοίτων του Πανεπιστημίου Κύπρου ζωγραφίζουν τα Χριστούγεννα»
19 Νοεμβρίου, 2024
Συμμετοχή αποφοίτων ΠΚ 2018-2019 & 2022-2023 στον 3ο κύκλο της Εθνικής Έρευνας Παρακολούθησης Αποφοίτων
27 Ιανουαρίου, 2025
Χριστουγεννιάτικος Διαγωνισμός Ζωγραφικής: «Τα παιδιά των αποφοίτων του Πανεπιστημίου Κύπρου ζωγραφίζουν τα Χριστούγεννα»
19 Νοεμβρίου, 2024
Συμμετοχή αποφοίτων ΠΚ 2018-2019 & 2022-2023 στον 3ο κύκλο της Εθνικής Έρευνας Παρακολούθησης Αποφοίτων
27 Ιανουαρίου, 2025

Στο εντυπωσιακό Κέντρο Αριστείας για Βιοτράπεζα και Βιοϊατρική Έρευνα του Πανεπιστημίου Κύπρου βρέθηκαν πρόσφατα μέλη της κοινότητας των αποφοίτων του Πανεπιστημίου με τις οικογένειές τους, για την καθιερωμένη πλέον εκπαιδευτική επίσκεψη σε ερευνητικά κέντρα του Ιδρύματος. Το Γραφείο Πανεπιστημιακής Ανάπτυξης και Αποφοίτων, ανταποκρινόμενο στην επιθυμία της κοινότητας για δια βίου μάθηση και ενημέρωση πάνω σε θέματα έρευνας και καινοτομίας, διοργάνωσε και υλοποίησε τη δράση το Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2024, καλωσορίζοντας μεγάλους/λες και μικρούς/ές συμμετέχουσες/χοντες στο Σιακόλειο Εκπαιδευτικό Κέντρο Κλινικής Ιατρικής, όπου και στεγάζεται το Κέντρο Αριστείας.

Αρχικά οι επισκέπτες/επισκέπτριες γνώρισαν τους χώρους του Κέντρου, στους οποίους διεξάγονται τα σημαντικότερα σύγχρονα ερευνητικά προγράμματα και πειράματα της βιοϊατρικής επιστήμης. Ξεναγήθηκαν στα εργαστήρια από τους ερευνητές και τις ερευνήτριες της επιστημονικής Ομάδας, που τα συλλαμβάνουν και τα υλοποιούν, συζήτησαν μαζί τους και έθεσαν ερωτήσεις για τους ερευνητικούς τομείς και τα θαύματα της βιοϊατρικής επιστήμης. Οι συμμετέχουσες/χοντες διαπίστωσαν με χαρά ότι ένα ποσοστό της επιστημονικής Ομάδας του Κέντρου, όπως και στα υπόλοιπα ερευνητικά κέντρα του Πανεπιστημίου Κύπρου, είναι απόφοιτες/τοι του Πανεπιστημίου.

Ακολούθως, οι συμμετέχουσες/χοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις καινοτόμες δράσεις και τις πρωτοποριακές έρευνες που διεξάγονται στο ερευνητικό Κέντρο από τον Καθηγητή Γενετικής Κωνσταντίνο Δέλτα, Ιδρυτή και Διευθυντή του, ο οποίος τους παρουσίασε τις προοπτικές που αναδύονται για την βιοϊατρική έρευνα επόμενης γενιάς στη χώρα μας και τους εξήγησέ πώς Κύπριοι και ξένοι ερευνητές μπορούν να αξιοποιήσουν τον πλούτο δεδομένων και υλικού που αρχειοθετούνται στην Βιοτράπεζα Κύπρου. Παράλληλα, τα παιδιά των αποφοίτων, ως μαθητές γυμνασίου και λυκείου, επωφελήθηκαν από την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα σχετικά προγράμματα σπουδών που προσφέρει το Πανεπιστήμιο, αλλά και για τις δυνατότητες συνεργασίας με διεθνή κέντρα αριστείας, σε κάποια προπτυχιακή ή μεταπτυχιακή φάση των σπουδών ή ακόμα και στη διάρκεια της επαγγελματικής πορείας.

Στη συνέχεια, ενήλικες και παιδιά, σε ρόλο ερευνητή, ταξίδεψαν στους θαυμαστούς μηχανισμούς της ζωής μέσα από τις επιστημονικές περιπέτειες που είχαν ετοιμάσει η Ομάδα του Κέντρου, αποκλειστικά για τα μέλη της UCY Alumni Community. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος της δράσης, όλες/όλοι συζήτησαν την εμπειρία τους στο Κέντρο, απολαμβάνοντας ροφήματα και εδέσματα στην καφετέρια Zorbas του ΣΕΚΚΙ.

Μια σημαντική δράση του Γραφείου ΠΑΑ, που έχει αγκαλιαστεί από τα μέλη της κοινότητας του Πανεπιστημίου, που διαμένουν σε όλες τις πόλεις της Κύπρου. Στόχος της εκπαιδευτικής αυτής δράσης, όπως και άλλες παρόμοιες που διεξάγονται σε Ερευνητικά Κέντρα των Τμημάτων του Πανεπιστημίου, είναι η διάδοση και προβολή της επιστήμης, της καινοτομίας και της έρευνας που εκπονείται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, καθώς και η ενημέρωση για τους τομείς αξιοποίησης της, προς την κοινότητα των αποφοίτων του, και ιδιαίτερα προς τα παιδιά τους ως εν δυνάμει φοιτητές του. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα στα μέλη της ευρύτερης πανεπιστημιακής μας κοινότητας να έρθουν σε επαφή με τους ερευνητές των Κέντρων, οι οποίοι και τους εξοικειώνουν  με τον θαυμαστό κόσμο της έρευνας και της καινοτομίας, να μάθουν για το έργο τους και να εξερευνήσουν τη δυνατότητα σταδιοδρομίας στον ακαδημαϊκό και ερευνητικό χώρο.

Για να λαμβάνετε ενημερώσεις αναφορικά με τα νέα και τις δράσεις των αποφοίτων του Πανεπιστημίου Κύπρου συνδεθείτε στo www.ucyalumni.com ή/και κατεβάστε την εφαρμογή UCY ALUMNI COMMUNITY σε κινητό/tablet (Android & iOS).

Πληροφορίες: Γραφείο Πανεπιστημιακής Ανάπτυξης και Αποφοίτων, E.: [email protected], T.: 22894305/227, www.ucy.ac.cy/alumni-development/