Κυκλοφορία του συλλογικού τόμου ανοικτής πρόσβασης Storyworlds in Short Narratives: Approaches to Late Antique and Early Byzantine Tales
21 Οκτωβρίου, 2024Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η τελετή εγκαινίων της ΕΜοΜεΤ
25 Οκτωβρίου, 2024Ολοκληρώθηκε το Συμπόσιο Έναρξης Εργασιών του Ευρωπαϊκού Έργου “StoryPharm” της ΕΜοΜεΤ
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το διήμερο συμπόσιο της επίσημης έναρξης των εργασιών του του καινούριου ευρωπαϊκού έργου της δράσης Marie Skłodowska-Curie Doctoral Networks με τον τίτλο “Storytelling as Pharmakon in Premodernity and Beyond: Training the New Generation of Researchers in Health Humanities” (StoryPharm, Grant Agreement No. 101169114) που συντονίζει η Ερευνητική Μονάδα για Μεσαιωνικές Τέχνες και Τελετουργίες (ΕΜοΜεΤ, https://www.ucy.ac.cy/cemar) του Πανεπιστημίου Κύπρου. Το συμπόσιο, το οποίο έλαβε χώρα στις 17–18 Οκτωβρίου στο Κέντρο Πληροφόρησης – Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου», παρακολούθησαν οι εταίροι του προγράμματος που προέρχονται από τα πανεπιστήμια Κύπρου, Bamberg (Γερμανία), Lund (Σουηδία), Salerno (Ιταλία) και Cardiff (ΗΒ), καθώς και εκπρόσωποι από μη ακαδημαϊκούς φορείς που συμμετέχουν στο έργο και περιλαμβάνουν φαρμακευτικές εταιρείες, εκδοτικούς οίκους, μουσεία και βιβλιοθήκες.
Η πρώτη μέρα του συμποσίου ξεκίνησε με σύντομους χαιρετισμούς από τη συντονίστρια του έργου, Καθ. Σταυρούλα Κωνσταντίνου, την Αντιπρυτάνισσα Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθ. Ελένη Τατιανή-Συνοδινού, την Κοσμητόρισσα της Σχολής Μεταπτυχιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθ. Γεωργία Παναγιώτου και την Πρόεδρο του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθ. Μαριλένα Καρυολαίμου. Οι ομιλήτριες τόνισαν πως το έργο, το οποίο έχει λάβει τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση στις Ανθρωπιστικές Σπουδές που έχει εξασφαλίσει ποτέ η Κύπρος (5.1 εκ.), συμβάλει στη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας αιχμής και στη διεθνοποίηση του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Στη δική της παρουσίαση, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπεύθυνη για το StoryPharm, Δρ. Δόμνα Πασχαλίδου, πρότεινε τρόπους αποτελεσματικής διαχείρισης του έργου και τόνισε τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα των εταίρων.
Στη συνέχεια, η συντονίστρια του StoryPharm, Καθ. Σταυρούλα Κωνσταντίνου, παρουσίασε τους συνεργαζόμενους φορείς, το περιεχόμενο, τους στόχους και τη δομή του έργου, τονίζοντας και την επίδραση που αναμένεται να έχει σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.
Ολοκληρώνοντας με την παρουσίασή του τις εργασίες της πρώτης μέρας, ο Καθ. Τιμόθεος Παπαδόπουλος μοιράστηκε εμπειρίες και πρακτικές που συνέβαλαν στην επιτυχία του αντίστοιχου Marie Skłodowska-Curie έργου που συντόνισε ο ίδιος με τον τίτλο “Neurodevelopmental Optimal-predictors Risk Factors and Intervention from a Systems Approach to Maladjustment in Children” (Neo-Prism-C).
Η δεύτερη μέρα του συμποσίου περιλάμβανε παρουσιάσεις που αφορούν την έρευνα και την καινοτομία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, τη δημιουργία μιας νέας εκδοτικής σειράς εμπνευσμένης από την έρευνα του StoryPharm και την παρουσίαση των πακέτων εργασίας του έργου.
O Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Έρευνας και Καινοτομίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ. Μάριος Δημητριάδης, μετά από σύντομη επισκόπηση της ερευνητικής δραστηριότητας που επιτελείται στο εν λόγω ίδρυμα, κατέδειξε την αφοσίωση και αριστεία των ακαδημαϊκών του, οι οποίοι καταφέρνουν, όπως δείχνει και το παράδειγμα του StoryPharm, να αναδεικνύουν το Πανεπιστήμιο Κύπρου σε διεθνές επίπεδο.
Η Δρ. Eva Locher, εκπρόσωπος του επιφανούς και διεθνούς εμβέλειας εκδοτικού οίκου De Gruyter Brill, εξέφρασε επίσημα την πρότασή της για τη δημιουργία μιας νέας εκδοτικής σειράς αφιερωμένης στις προ-μοντέρνες ανθρωπιστικές επιστήμες υγείας, όπου θα δημοσιευτούν τα ερευνητικά αποτελέσματα του έργου StoryPharm.
Ο Διαχειριστής του StoryPharm, Παύλος Μιχαηλίδης παρουσίασε τους πυλώνες που συνθέτουν τον συντονισμό και τη διαχείριση του έργου, τονίζοντας τη μεγάλη του κλίμακα και τον αριθμό παραδοτέων που απαιτούνται για την επιτυχή του ολοκλήρωση.
Η Επιστημονική Διαχειρίστρια του StoryPharm, Δρ. Άνδρια Ανδρέου αναφέρθηκε στο περιεχόμενο και την πολυδιάστατη και υψηλού επιπέδου εκπαίδευση που θα λάβουν οι 19 υποψήφιες/οι διδάκτορες του έργου, η οποία θα τους προσφέρει όλα τα απαιτούμενα εφόδια, για να διαπρέψουν στους τομείς της έρευνας, της υγείας, της εκπαίδευσης και της πολιτιστικής βιομηχανίας.
Τέλος, η Καθ. Σταυρούλα Κωνσταντίνου, προέβη σε μια σύντομη επισκόπηση των πρακτικών διάχυσης και επικοινωνίας που θα ακολουθήσει το δίκτυο του StoryPharm. Οι πρακτικές αυτές στοχεύουν στη μεγαλύτερη δυνατή διάδοση και ανάδειξη του προγράμματος.
Για περισσότερες πληροφορίες για το συμπόσιο, αλλά και για τις εργασίες του προγράμματος, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.ucy.ac.cy/storypharm/.