
Εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου για την παράδοση του έργου τέχνης «Σιέπος» στον Ουκρανό Πρέσβη. Ομάδα παιδιών φιλοτέχνησε το έργο
23 Νοεμβρίου, 2023
Υπογραφή της αναθεωρημένης Χάρτας Διδασκαλίας και της Χάρτας Έρευνας για το έτος 2023-2026
7 Δεκεμβρίου, 2023Μεγάλο ακροατήριο προσέλκυσε η ομιλία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, κ. Γεώργιου, ο οποίος μίλησε στο πλαίσιο του Ελεύθερου Ταμάσιου Πανεπιστημίου, την Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2023.
Στην ομιλία του με τίτλο «Η διαχρονική θέση της Εκκλησίας της Κύπρου στους αγώνες του Ελληνισμού», o Μακαριώτατος μέσα από εμπεριστατωμένο λόγο, ανέλυσε τον ρόλο και την προσφορά της Εκκλησίας της Κύπρου στη μακραίωνη ιστορία του νησιού μας και του Ελληνισμού. Στην όλη ιστορία του χριστιανισμού, τόνισε, η έννοια της πατρίδας όχι μόνο αναγνωρίζεται, αλλά και ευλογείται και καθαγιάζεται από την Εκκλησία. «Η ιστορία της είναι γραμμένη με τα διδάγματα και τις θυσίες των αγίων. Έντονα διαποτισμένη με θρησκευτικό χαρακτήρα είναι η έννοια της πατρίδας και κατοχυρωμένη η συμμετοχή της Εκκλησίας στους αγώνες του Έθνους για υπεράσπιση ή απελευθέρωσή της». Για την προσφορά της κυπριακής εκκλησίας στους αγώνες του ευρύτερου ελληνισμού, συμπλήρωσε ότι πειστήριο αλάνθαστο της ελληνικότητας της Κύπρου είναι η συμμετοχή της σε όλους τους αγώνες των Ελλήνων από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα, όπου υπήρξε πρωτοπόρος σε όλους τους μετά Χριστόν αγώνες.
Στο δεύτερο μέρος της ομιλίας του, ο Μακαριώτατος κατέθεσε την αγωνία του και μίλησε με πατριωτικό και εμπνευσμένο λόγο για την προϊστορία της Κύπρου μέχρι τις σημερινές πολιτικές εξελίξεις. Είναι αυτονόητο, είπε, πως εάν η Εκκλησία της Κύπρου αγωνίστηκε με ζήλο και αυταπάρνηση για τα άλλα τμήματα του ελληνισμού, θα αγωνιζόταν με πολλαπλάσιο ζήλο και πολλαπλάσια αυταπάρνηση για το ίδιο το ποίμνιό της. Κάτω από αντίξοες συνθήκες, η Εκκλησία της Κύπρου κράτησε άσβεστο το φως της εθνικής αυτοσυνειδησίας προφυλάσσοντας το διαχρονικά από τους διάφορες κατακτητές, είπε. Συνάμα, τόνισε, υποβοήθησε κάθε εξέγερση κατά του δυνάστη όταν διαφαινόταν έστω και αμυδρά πιθανότητα επιτυχίας. «Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας ανέλαβε και τη βαρύτατη αποστολή της διατήρησης και διάδοσης ανάμεσα στο ποίμνιό της, της ελληνικής γλώσσας και γενικότερα της ελληνικής παιδείας. Κατανοούσε η Εκκλησία πως η ελληνική γλώσσα ήταν βασικός παράγοντας δια του οποίου εκδηλώνεται η εθνική αυτοσυνειδησία και οι Έλληνες της Κύπρου θα παρέμεναν Έλληνες αν μιλούσαν ελληνικά. Πράγματι, η πρωτοβουλία της Εκκλησίας να θέσει υπό την ευθύνη της την παιδεία του τόπου, αποδείχτηκε εκ των υστέρων η καίρια προϋπόθεση της αποτυχίας όλων των αφελληνιστικών προσπαθειών που ακολούθησαν». Αναφέρθηκε και στην πολύπλευρη συμβολή και στήριξη της Εκκλησίας στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ του 1955-59. «Στα χρόνια που ακολούθησαν, η Εκκλησία μπόρεσε και απόθεσε μέρος των ευθυνών της γύρω από την διαπαιδαγώγηση του λαού. Στις τραγικές όμως μέρες που περνούμε, η φωνή της δεν σίγησε, ούτε και θα σιγήσει ποτέ. Η Εκκλησία πάντοτε θα εκφέρει λόγο εθνικό για επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού», ανέφερε.
Ολοκληρώνοντας, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Γεώργιος επεσήμανε ότι το πρόβλημα της Κύπρου ανά τους αιώνες εστιάζεται στο γεγονός ότι οι Έλληνες του νησιού επιμένουμε πεισματικά να παραμείνουμε Έλληνες. «Αν είχαμε αποφασίσει να αλλαξοπιστήσουμε ως προς τις αξίες και τον ελληνικό πολιτισμό, θα είχαμε επιβιώσει από παλαιά αμέριμνοι, ως προτεκτοράτο κάποιας μεγάλης δύναμης. Είμαστε Έλληνες, χριστιανοί ορθόδοξοι και αυτές τις ιδιότητές μας τις υπερασπιζόμαστε πάντα με μεγάλες θυσίες. Ως Εκκλησία αγωνιούμε για την τύχη του τόπου και καλούμε όλους σε εθνική και πνευματική ανάνηψη. Αν Ελλάδα και Κύπρος συντονίσουμε τις προσπάθειές μας και μείνουμε αμετακίνητοι σε θέσεις αρχών είναι δυνατή η σωτηρία. Ο Ελληνισμός όταν ήταν έτοιμος για θυσίες πάντα πετύχαινε τους στόχους του. Φτάνει να συνειδητοποιήσουμε την ανάγκη των καιρών και της άμεσης δράσης».
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Δρ Αθηνά Μιχαηλίδου. Ανέφερε ότι η Κύπρος αναμφίβολα, καθ’ όλη τη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας της έχει βιώσει προκλήσεις και απειλές, φυσικής, πνευματικής και πολιτισμικής επιβίωσης. Σε όλους τους αγώνες που χρειάστηκε να δώσει το πολύπαθο νησί μας, είπε, όσον αφορά στην εδραίωση, τη στήριξη και την επιβίωση του Ελληνισμού, υπήρξαν συνεχείς και μακροχρόνιοι, η Εκκλησία κατάφερε να αποτελέσει τον πυλώνα της στήριξης και τον φύλακα των αξιών που διαπνέουν τον Ελληνισμό στον τόπο μας, διαχρονικά. Αυτή η σημαντική συνεισφορά συνεχίζεται μέχρι σήμερα, υπογράμμισε. Ολοκληρώνοντας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ενίσχυση της αγαστής συνεργασίας του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας με την Εκκλησία, μια συνεργασία, όπως είπε, που θα συνεχίσει να διαφυλάττει την εθνική μας ταυτότητα, να προάγει τις αρχές και τις αξίες, τη γλώσσα και τον πολιτισμό μας.
Ακολούθησε ζωηρή συζήτηση με το κοινό, την οποία συντόνισε ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πέτρος Παπαπολυβίου.
Στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Γραφείο Εκδηλώσεων της Πρυτανείας έγινε στην Ιερά Μητρόπολη Ταμασσού και Ορεινής παρέστησαν επίσης η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο, Προέδροι και εκπρόσωποι κομμάτων, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής, άλλοι ιερωμένοι και πλήθος κόσμου. Ακούστε τη διάλεξη του Αρχιεπισκόπου.