Εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου για την παράδοση του έργου τέχνης «Σιέπος» στον Ουκρανό Πρέσβη. Ομάδα παιδιών φιλοτέχνησε το έργο

Το προσωπικό αρχείο της Στέλλας Σουλιώτη στη διάθεση ιστορικών και ερευνητών/τριών του ΠΚ
14 Νοεμβρίου, 2023
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου συμμετείχε στο πρόγραμμα του Ταμάσιου Ελεύθερου Πανεπιστημίου
23 Νοεμβρίου, 2023
Το προσωπικό αρχείο της Στέλλας Σουλιώτη στη διάθεση ιστορικών και ερευνητών/τριών του ΠΚ
14 Νοεμβρίου, 2023
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου συμμετείχε στο πρόγραμμα του Ταμάσιου Ελεύθερου Πανεπιστημίου
23 Νοεμβρίου, 2023

Εκδήλωση για την παράδοση έργου τέχνης, που φιλοτέχνησαν έξι παιδιά, στον Πρέσβη της Ουκρανίας κ. Ruslan Nimchykskyi, πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου την περασμένη Τετάρτη. Το έργο που είναι εμπνευσμένο από το έργο της εμβληματικής Ουκρανής ζωγράφου Μαρίας Πριμαντσένκο και φέρει το όνομα «Σιέπος», ετοιμάστηκε με την καθοδήγηση της συγγραφέως παιδικής λογοτεχνίας, κας Σάντης Αντωνίου και της Εικαστικού και καθηγήτριας Τέχνης, κας Έλενας Τσιγαρίδου.

Εισάγοντας τη θεματική της εκδήλωσης εκ μέρους του Τμήματος Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Καλλιόπη Αγαπίου Ιωσηφίδου επεσήμανε ότι ένας πόλεμος, ακόμη και ο πιο δίκαιος, έχει τραγικές και μακροχρόνιες επιπτώσεις στα δικαιώματα και στις ζωές των πολιτών. Τα παιδιά δυστυχώς πληρώνουν ένα υπέρμετρο τίμημα, πολλές φορές εφ’ όρου ζωής, χάνοντας τα όνειρά τους και ότι πιο πολύτιμο και απαραίτητο έχουν. Σύμφωνα με τη διεθνή οργάνωση Save the Children, δέκα εκατομμύρια παιδιά έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια πολεμικών συρράξεων τα τελευταία δέκα χρόνια. Με αναφορά στο έργο της Graça Machel στην πρώτη έκθεσή του ΟΗΕ για τα παιδιά στις ένοπλες συγκρούσεις, επεσήμανε ότι: «Σ’ ένα πολύμορφο και άνισο κόσμο, τα παιδιά λειτουργούν ως μια ενωτική δύναμη ικανή να οδηγήσει τους ανθρώπους σε κοινά ηθικά πεδία. Οι ανάγκες και οι προσδοκίες των παιδιών διαπερνούν όλες τις ιδεολογίες και κουλτούρες…Τα παιδιά είναι ο λόγος που έχουμε για να απαλείψουμε τις χειρότερες εκφάνσεις του πολέμου, και η καλύτερη μας ελπίδα για να το πετύχουμε». Γι’ αυτό και η πρωτοβουλία έκφρασης αλληλεγγύης μέσω της τέχνης για την οποία είμαστε σήμερα εδώ είναι τόσο αξιόλογη και συγκινητική.

Στον χαιρετισμό του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης εξέφρασε τη χαρά του για την εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, τονίζοντας ότι πρωταγωνιστές είναι τα ίδια τα παιδιά. Τα παιδιά, πρόσθεσε, εκφράζουν πάντοτε με ειλικρίνεια τα συναισθήματά τους και στην περίπτωση αυτή, μέσω της τέχνης στέλνουν το μήνυμα της ελπίδας και της παγκόσμιας ειρήνης. Η συγκεκριμένη εκδήλωση τόνισε είναι αφιερωμένη σε όλα τα παιδιά σε περιόδους πολέμου: «Οι σκέψεις μας αυτές τις ημέρες είναι με τα παιδιά της Ουκρανίας που υποφέρουν από τον πόλεμο. Επίσης, οι σκέψεις μας είναι με τα παιδιά του Ισραήλ που βρίσκονται σε κατάσταση αιχμαλωσίας εξαιτίας της τρομοκρατίας, καθώς και στα παιδιά της Γάζας, που πεθαίνουν και υποφέρουν από την υπερβολική χρήση βίας από τον ισραηλινό στρατό. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου στέκεται στο πλευρό όλων των Ουκρανών στη μάχη τους για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων, της χώρας τους, της ελευθερίας, αλλά και των δημοκρατικών αρχών» συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια, η Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου και της Europa Nostra, κα Ανδρούλλα Βασιλείου, στον δικό της χαιρετισμό, συνεχάρη τις δύο κυρίες, Σάντη Αντωνίου και Έλενα Τσιγαρίδου που ενέπνευσαν και καθοδήγησαν τις μαθήτριές τους στη δημιουργία του έργου τέχνης, καθώς και τα παιδιά, που δημιούργησαν το έργο με ενθουσιασμό και ανοιχτή καρδιά για τα παιδιά όλου του κόσμου. Στη συνέχεια πρόσθεσε, αφού πρώτα ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, άλλος σκληρός πόλεμος έχει ξεσπάσει στην περιφέρειά μας με χιλιάδες παιδιά να σκοτώνονται και να υποφέρουν. «Η αποψινή εκδήλωση είναι αφιερωμένη σε όλα τα παιδιά, θύματα πολέμου και συγκρούσεων. Ενώνουμε τη φωνή των μαθητών και μαθητριών που διεκδικούν δικαιοσύνη, και ειρήνη στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και σε ολόκληρο τον κόσμο» ολοκλήρωσε.

Η συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας, κα Σάντη Αντωνίου στη δική της ομιλία, ανέφερε ότι με το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και βλέποντας την ιστορία να επαναλαμβάνεται, δεν μπορούσαν να μείνουν αμέτοχες και ότι έπρεπε να κάνουν κάτι για αυτό. Η απάντηση έρχεται πάντα μέσα από την τέχνη, αφού στο πέρασμα της ιστορίας, δεν ήταν λίγες οι φορές που καλλιτέχνες αλλά και απλοί άνθρωποι χρησιμοποίησαν την τέχνη ως δίοδο και εργαλείο αντίστασης απέναντι στη φρικαλεότητα του πολέμου, πρόσθεσε. «Η εμπλοκή των παιδιών στη δημιουργία του έργου ήταν προτεραιότητα μας, η φλόγα έπρεπε να παραδοθεί στη νέα γενιά. Αναφορικά με το έργο, χωρίστηκε σε δυο μέρη. Το εκπαιδευτικό κομμάτι, που αφορούσε μια σειρά εκπαιδευτικών εργαστηρίων για την ειρήνη στα πλαίσια των οποίων μοιραστήκαμε τις αφηγήσεις των δικών μας, τα συναισθήματα μας, αναλύσαμε τον ρόλο της τέχνης σε καιρό πολέμου και καλλιεργήσαμε δεξιότητες όπως η επίλυση συγκρούσεων. Καθώς επίσης και τη μύηση στο έργο, με έμφαση στην παράδοση και τον πολιτισμό της Ουκρανίας, τα ήθη και έθιμά της. Και το δημιουργικό/ καλλιτεχνικό κομμάτι που ολοκληρώθηκε με την καθοδήγηση της Εικαστικού κας Έλενας Τσιγαρίδου. Σε ένα κλίμα απερίγραπτης συγκίνησης, τα παιδιά, Ευανθία Άσπρου, Γεωργία Θεοδώρου, Μαρίνα Θεοδώρου, Έλενα Κωνσταντίνου, Βασιλεία Παναγιώτου και Έλενα Φαλά άρχισαν να μετατρέπουν τον καμβά συμβολικά σε «κουβέρτα», έτοιμη να σκεπάσει τα παιδιά τη μέρα του ξεσηκωμού, ο έναστρος ουρανός γίνεται φιλόξενη στέγη, ένα γλυκό παραδοσιακό νανούρισμα (Ой ходить сон коло вікон και Άγια Μαρίνα) κρατά ζωντανή την ελπίδα ενώ τα δύο περιστέρια της γνωστής ουκρανής ναΐφ ζωγράφου Μαρίας Πριματσένκο, ταξιδεύουν σε όλους στέλνοντας το πανανθρώπινο μήνυμα της ειρήνης. Σήμερα, στο σπίτι της γνώσης και της ελευθερίας, τα παιδιά, η ελπίδα του τόπου μας γίνονται γέφυρα για να μας ενώσουν, στέλνοντας στα παιδιά και στον λαό της Ουκρανίας ένα ηχηρό μήνυμα: Η ειρήνη θα αναδυθεί ξανά», υπογράμμισε.

Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2023, ολοκληρώθηκε με την παράδοση στον Πρέσβη της Ουκρανίας, κ. Ruslan Nimchykskyi του έργου τέχνης «Σιέπος» που ετοιμάστηκε από τα ως ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς τα παιδιά της Ουκρανίας. Την εκδήλωση συντόνισε η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και κάτοχος της Ευρωπαϊκής Έδρας Ζαν Μοννέ (2001), κα Καλλιόπη Αγαπίου Ιωσηφίδου.