
Με διεθνή διάκριση στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης τιμήθηκε ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Μάριος Πολυκάρπου
5 Ιουλίου, 2024
Το Πανεπιστήμιο Κύπρου ανάμεσα στα κορυφαία 701-800 πανεπιστήμια παγκοσμίως σύμφωνα με την πιο απαιτητική λίστα κατάταξης της Σαγκάης Ανάμεσα στα 151 – 200 καλύτερα στον κόσμο το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής
4 Σεπτεμβρίου, 2024Τρεις φοιτητές/ριες του Πανεπιστημίου Κύπρου συγκαταλέγονται ανάμεσα στους/στις 145 παγκόσμιους /ιες ψηφιακούς/ές ηγέτες/τιδες του αύριο, οι οποίοι/ες βρέθηκαν στην Ιταλική πρωτεύουσα την πρώτη εβδομάδα του Ιούλη σε μια πρωτοποριακή τεχνολογική σύναξη, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «European Seeds for the Future 2024», το οποίο διοργανώθηκε από την Tech4Good της PIM (Purpose In Motion), υπό την αιγίδα της εταιρείας τεχνολογίας Huawei.
Η ομάδα «NeuroForce», η οποία αποτελείται από τους Παύλο Αλέξανδρο Δημητρίου (διδακτορικό φοιτητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής), τη Γεωργία Μιχαήλ και τον Ανδρέα Παναγή (Τμήμα Πληροφορικής), καθώς και τρεις φοιτητές/τριες που εκπροσώπησαν την Ελλάδα, υπό την καθοδήγηση του μέντορά τους, Χάρη Χρυσάνθου, ανέπτυξαν την ιδέα «Neurokinesis».
Το προϊόν «Neurokinesis» δίνει τη δυνατότητα σε άτομα με πλήρη παράλυση του σώματος να ανακτήσουν τον έλεγχο και την ανεξαρτησία τους μέσω μιας συσκευής ακουστικών που ελέγχεται με τη σκέψη. Η βασική ιδέα, σύμφωνα με τις περιγραφές της ομάδας, εστιάζεται στη χρήση ενός ακουστικού ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος, το οποίο μέσω του AI, έχει τη δυνατότητα να «διαβάζει» τη σκέψη του ατόμου και να δίνει κίνηση στο αμαξίδιό του, χωρίς τη χρήση άκρων ή φωνής. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιώντας την επεξεργασία EEG και ανάλυση των νευρικών σημάτων, η συσκευή παρέχει απρόσκοπτη και διαισθητική εκτέλεση των προβλεπόμενων ενεργειών, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής και την κινητικότητα των ατόμων με τετραπληγία, ενώ παράλληλα προωθεί την ενσωμάτωση και την τεχνολογική πρόοδο.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «European Seeds for the Future» περιλάμβανε εργαστήρια, συζητήσεις σε πάνελ και εισηγήσεις από ειδικούς προερχόμενους από τον χώρο της τεχνολογίας, της βιομηχανίας και της ακαδημίας. Οι φοιτητές/τριες προερχόμενοι/ες από 23 ευρωπαϊκές χώρες, είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τον περίπλοκο και θαυμαστό κόσμο της Τεχνητής Νοημοσύνης στην πράξη και να εμβαθύνουν σε τομείς όπως η καινοτομία, η ψηφιοποίηση, η βιωσιμότητα και η επιχειρηματικότητα, να βελτιώσουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες και να συμβάλουν στη δημιουργία μιας ισχυρής υποστηρικτικής κοινότητας που δεσμεύεται για μια ψηφιακή και έξυπνη Ευρώπη.