Για τα Ερευνητικά Προγράμματα του Τμήματος πατήστε εδώ.

Ερευνητικά Ενδιαφέροντα Ακαδημαϊκού Προσωπικού:

Niyazi Kizilyurek
Kαθηγητής
Πολιτική Iστορία της Kύπρου, Πολιτική Iστορία της Σύγχρονης Tουρκίας, Eθνικισμός.

Θεοχάρης Σταυρίδης
Αναπληρωτής Καθηγητής
Tα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται κυρίως στη μελέτη α) της ιστορίας της πρώιμης Oθωμανικής Aυτοκρατορίας (1300-1512), β) του οθωμανικού πολιτισμoύ, και γ) της ιστορίας της Kύπρου κατά την οθωμανική περίοδο, με έμφαση στην κοινωνία και τον πολιτισμό.

Börte Sagaster
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια
α) Η Μετάβαση από την Ύστερη Οθωμανική στη Σύγχρονη Τουρκική Λογοτεχνία, β) Σύγχρονη Τουρκική Λογοτεχνία, γ) Ταυτότητα και Κοινωνία στην Τουρκική Λογοτεχνία, δ) Αυτοβιογραφίες στην Τουρκική Λογοτεχνία.

Μιχάλης Ν. Μιχαήλ
Αναπληρωτής Καθηγητής
Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα εστιάζονται: α) στην ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και των θεσμών της, β) στην ιστορία της Κύπρου κατά την οθωμανική περίοδο, με έμφαση στο καθεστώς και το ρόλο της Εκκλησίας της Κύπρου, γ) στη μετάβαση από την οθωμανική επικράτεια στη βρετανική αποικιοκρατία και τις αλλαγές, κυρίως σε σχέση με το καθεστώς και τον ρόλο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, δ) στην επεξεργασία αρχειακών κειμένων, μελέτη εγγράφων και κωδίκων της οθωμανικής περιόδου της ιστορίας της Κύπρου, ε) στην ανάλυση της μεταοθωμανικής κυπριακής ιστοριογραφίας για την οθωμανική περίοδο.

Gulshen Sakhatova
Επίκουρη Καθηγήτρια
Έγκλιση και τροπικότητα στη γενική γλωσσολογία ● Το ρηματικό σύστημα των Τουρκικών γλωσσών ● Η τροπικότητα στις Τουρκικές γλώσσες ● Oμιλούμενη Τουρκική ● Η Τουρκική ως ξένη γλώσσα: Εκμάθηση και Διδασκαλία της Τουρκικής ● Τουρκικές γλώσσες σε γραπτά μνημεία.

Νίκος Μούδουρος
Λέκτορας
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην σύγχρονη ιστορία του πολιτικού Ισλάμ στην Τουρκία, στην πολιτική οικονομία της Τουρκίας, καθώς και στον μετασχηματισμό των σχέσεων της Τουρκίας με την Τουρκοκυπριακή κοινότητα. Διδάσκει μαθήματα σε σχέση με το Ισλάμ στην Τουρκία, την τουρκική εξωτερική πολιτική, τις κοινωνικές αλλαγές στην Τουρκία, αλλά και την εξέλιξη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Ahmet Yıkık
Λέκτορας
Σύγχρονη τουρκική λογοτεχνία από την περίοδο του Τανζιμάτ τον 19ο αιώνα ● Μη μουσουλμάνοι συγγραφείς τουρκικής λογοτεχνίας ● Λογοτεχνικές θεωρίες ● Κοινωνιολογία της λογοτεχνίας ● Οθωμανική/Τουρκοκυπριακή λογοτεχνία από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα.