Δρ. Χάρης Ψάλτης

Καθηγητής


Ο Χάρης Ψάλτης είναι Καθηγητής στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Έχει ακολουθήσει βασικές σπουδές στην Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου (1993), Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου (1999), Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου (2000). Μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Cambridge (MPhil, 2001 και PhD, 2005, στην Κοινωνική και Αναπτυξιακή Ψυχολογία). Μετα-διδακτορικές σπουδές στο Oxford Center for the Study of Intergroup Conflict, Τμήμα Πειραματικής Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Oxford.

Δρ. Ειρήνη Καδιανάκη

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια


Ολοκλήρωσα τις προπτυχιακές μου σπουδές στο Πρόγραμμα Ψυχολογίας του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών-2005). Στο Πανεπιστήμιο του Cambridge στη Βρετανία ολοκλήρωσα τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές μου σπουδές με αντικείμενο την Κοινωνική και Αναπτυξιακή Ψυχολογία (ΜPhil, 2006; PhD 2010) με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση και του Cambridge European Trusts (Vergottis Bursary). Είμαι μέλος της διεθνούς επιτροπής εκδοτών του επιστημονικού περιοδικού Culture & Psychology. Aπό τον Ιανουάριο του 2011, εργάζομαι στο Τμήμα Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Δρ. Μαρία Ιωάννου

Λέκτορας


Η Μαρία Ιωάννου είναι πτυχιούχος Ψυχολογίας (Πανεπιστήμιο Κύπρου) και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στις Ψυχολογικές Μέθοδους Έρευνας (Psychological Research Methods) από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Πραγματοποίησε τις διδακτορικές της σπουδές στον τομέα της Κοινωνικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ως υπότροφος της Κοινοπολιτείας (Commonwealth Scholarships). Μετά την ολοκλήρωση της διδακτορικής της διατριβής, επέστρεψε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου για δύο μεταδιδακτορικές ερευνητικές υποτροφίες. Από το 2016 έως το 2023 εργάστηκε, αρχικά ως λέκτορας και στη συνέχεια ως επίκουρη καθηγήτρια, στο πρόγραμμα Liberal Arts and Sciences του Πανεπιστημίου του Groningen στην Ολλανδία. Επί του παρόντος συντονίζει ένα χρηματοδοτούμενο από το Erasmus+ έργο με τίτλο Digitizing the Tales of a City sharing the Wisdom of the Other (DigiFolk), ένα διεπιστημονικό έργο που αποσκοπεί στην παραγωγή ψυχολογικών παρεμβάσεων βασισμένων σε ιστορίες που στοχεύουν τις στάσεις των πλειοψηφικών ομάδων (π.χ. κοινωνίες υποδοχής) απέναντι σε περιθωριοποιημένες κοινότητες (π.χ. μετανάστες) που κατοικούν σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις. Έχει δημοσιεύσει το ερευνητικό της έργο της σε διεθνή περιοδικά με κριτές, όπως το Journal of Experimental Psychology (JESP), το Group Processes and Intergroup Relations (GPIR) και το Journal of Applied Social Psychology (JASP). Επί του παρόντος υπηρετεί ως Associate Editor για το επιστημονικό περιοδικό International Journal of Social Psychology.

Ελισάβετ Παναγιώτου

Διδακτορική Φοιτήτρια Ψυχολογίας


Η Ελισάβετ Παναγιώτου είναι διδακτορική φοιτήτρια στο τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Έχει ολοκληρώσει προπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (BA Ψυχολογίας, 2011-2015) και μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνική και Πολιτισμική Ψυχολογία στο LSE (MSc Social & Cultural Psychology, 2016-2017). Στην διδακτορική της έρευνα πρόκειται να εστιάσει στην εις βάθος κατανόηση των εμπειριών των χορευτών στην Κύπρο, τις σχέσεις τους με το κοινωνικοπολιτισμικό πλαίσιο του νησιού και τις διαδικασίες νοηματοδότησης της Κυπριότητας και της Κυπριακής ταυτότητας. Μεθοδολογικά την ενδιαφέρουν οι ποιοτικές μεθοδολογίες και συγκεκριμένα η συμπερίληψη δημιουργικών μεθόδων και μεθόδων σωματοποίησης σε παραδοσιακές μεθόδους όπως αυτές της συνέντευξης και της ομάδας εστίασης. Η έρευνά της επιδιώκει να συνεισφέρει στην ανάπτυξη μιας ενσώματης προσέγγισης στη Θεωρία των Κοινωνικών Αναπαραστάσεων, και να εμπλουτίσει την υπάρχουσα βιβλιογραφία γύρω από θέματα Κυπριακής Ταυτότητας.

Ελένη Αναστασίου

Διδακτορική Φοιτήτρια Ψυχολογίας


Η Ελένη είναι κάτοχος πτυχίου (BSc) στην Ψυχολογία (με άριστα) από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και μεταπτυχιακού τίτλου (MSc) στις Κλινικές Εφαρμογές της Ψυχολογίας από το Πανεπιστήμιο του Warwick. Επί του παρόντος κάνει διδακτορικό στην Κοινωνική Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου υπό την εποπτεία της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Δρ. Ειρήνης Καδιανάκη. Τα ενδιαφέροντα της Ελένης περιστρέφονται γύρω από την προώθηση της κοινωνικής αλλαγής για πιο δίκαιες, ψυχολογικά υγιείς και ειρηνικές κοινωνίες. Η διατριβή της διερευνά τις εμπειρίες των αιτούντων άσυλο με αναπηρίες και των παρόχων ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στην Κύπρο, με στόχο να εξετάσει τις πτυχές των διαθεματικών ταυτοτήτων (intersecting identities) των αιτούντων άσυλο που επηρεάζουν τις εμπειρίες αναζήτησης ιατροφαρμακευτικές περίθαλψης. Η έρευνα της αναμένεται να παράξει δεδομένα για την τεκμηριωμένη υπεράσπιση των δικαιωμάτων των αιτούντων ασύλου με αναπηρίες, καθώς επίσης στοχεύει στην ενημέρωση των πολιτικών, στη συμβολή στην υπάρχουσα βιβλιογραφία και στη βελτίωση των υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τους αιτούντες άσυλο με αναπηρίες. Ο τίτλος της προτεινόμενης έρευνάς της είναι Άσυλο, Αναπηρία και Ταυτότητα στο πλαίσιο της Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης: η περίπτωση της Κύπρου.

Ελένη Παπαχρίστου

Διδακτορική Φοιτήτρια Ψυχολογίας


Η Ελένη είναι Διδακτορική Φοιτήτρια Ψυχολογίας στο Τμήμα Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού (Magister Artium) στη Σχολική Ψυχολογία (2008-2011) και Πτυχίου Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Κύπρου (2004-2008). Η έρευνά της έχει τίτλο: Στάσεις Ελληνοκυπρίων μαθητών έναντι μεταναστών και ο ρόλος της δια αντιπροσώπου επαφής ως μέσο μείωσης της προκατάληψης στο σχολικό πλαίσιο. Η παρούσα έρευνα στοχεύει στην μελέτη της δια αντιπροσώπου επαφής (είδος έμμεσης επαφής με αφήγηση ιστοριών) ως μέσο μείωσης της προκατάληψης έναντι των μεταναστών εντός σχολικού περιβάλλοντος. Η έρευνα μελετά: 1) τις στάσεις των Ελληνοκύπριων μαθητών έναντι των μεταναστών, 2) το βαθμό της επαφής που υπάρχει ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους μαθητές και μετανάστες πριν την παρέμβαση και κατά πόσο αυτός ο βαθμός επαφής προβλέπει τυχόν προκατάληψη και αρνητικές διομαδικές στάσεις έναντι των μεταναστών μαθητών, 3) την δια αντιπροσώπου επαφή ως μέσω μείωσης της προκατάληψης ανάμεσα σε Ελληνοκύπριους μαθητές και μετανάστες και το διαμεσολαβητικό ρόλο του διομαδικού άγχους και των απειλών, 4) το ρόλο τυχόν προηγούμενης επαφής ανάμεσα σε Ελληνοκύπριους μαθητές και μετανάστες στα αποτελέσματα, 5) τη διάρκεια των αποτελεσμάτων της παρέμβασης μέσα από μέτρηση πριν την παρέμβαση, αμέσως μετά και έπειτα από δύο μήνες και 6) την εμπειρία των μαθητών στο παρεμβατικό μέρος μέσα από ποιοτική μέτρηση.

Νικόλας Σόρος

Διδακτορικός Φοιτητής Ψυχολογίας


O Νικόλας Σόρος είναι διδακτορικός φοιτητής στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Διαθέτοντας μεταπτυχιακό στην Κοινωνική και Πολιτική Θεωρία και προπτυχιακό στην Επικοινωνία και τις Σπουδές Διαδικτύου από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, προσφέρει πολυποίκιλο ακαδημαϊκό υπόβαθρο στις τρέχουσες ερευνητικές του δραστηριότητες. Οι ακαδημαϊκές του προσπάθειες επικεντρώνονται κυρίως στις σχέσεις μεταξύ ομάδων, τη δυναμική των συγκρούσεων, και το ρόλο των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Το ερευνητικό του πεδίο περιλαμβάνει επίσης τα οπτικοακουστικά μέσα και τη μελέτη κοινωνικών αφηγημάτων.

Χριστιάνα Καρασιαλή

Διδακτορική Φοιτήτρια Ψυχολογίας


Η Χριστιάνα είναι Διδακτορική φοιτήτρια Κλινικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Έχει ολοκληρώσει προπτυχιακές σπουδές (BSc) Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Surrey και Μεταπτυχιακές σπουδές (MSc) στην Ψυχολογία Υγείας, στο University College London (UCL). H διατριβή της στοχεύει: 1) να κατανοήσει πώς τα άτομα που έχουν Κάκωση Νωτιαίου Μυελού (ΚΝΜ) σε διαφορετικά στάδια βιώνουν την κατάστασή τους και ποιες είναι οι διαφορές στους τρόπους με τους οποίους διαπραγματεύονται και αναδιαμορφώνουν την ταυτότητά τους, 2) να εξετάσει πώς βιώνουν οι επαγγελματίες υγείας την εργασία τους με ασθενείς με ΚΝΜ και επαγγελματικές/θεσμικές και προσωπικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και 3) πως κατανοεί και πώς βιώνει η κάθε πλευρά την μεταξύ τους επικοινωνία και πώς αυτή επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν την ταυτότητά τους. Τα δεδομένα θα αναλυθούν μέσω διαλογικής και θεματικής ανάλυσης. Θα γίνουν προσαρμοσμένες εισηγήσεις ως προς τις παρεμβάσεις που αφορούν την επικοινωνία στην υγειονομική περίθαλψη και την αυτοενδυνάμωση των ασθενών.

Ανδρέας Μιχαήλ

Διδακτορικός Φοιτητής Ψυχολογίας


Ο Ανδρέας Μιχαήλ, είναι υποψήφιος διδάκτωρ Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου, προηγουμένως σπούδασε Ψυχολογία στο ίδιο πανεπιστήμιο και ολοκλήρωσε μεταπτυχιακό πρόγραμμα στις δι-ομαδικές διεργασίες και τις δι-ομαδικές σχέσεις στο Πανεπιστήμιο του Kent. Η διδακτορική διατριβή του επικεντρώνεται στην εξέταση των " Μηχανισμοί αιτιολόγησης του status quo, αντιλήψεις για μεταβατική δικαιοσύνη και μορφές επίλυσης του Κυπριακού: Μια δικοινοτική έρευνα στο κυπριακό πλαίσιο." Με την καθοδήγηση του Καθηγητή Δρ. Χάρη Ψαλτή, ο Ανδρέας εξερευνά τα πολύπλοκα θέματα της κοινωνικής και πολιτικής ψυχολογίας, με ειδική έμφαση στη δυναμική του κυπριακού ζητήματος. Η αφοσίωσή του στην κατανόηση και αντιμετώπιση σημαντικών κοινωνικών θεμάτων αντηχεί έντονα μέσα από την έρευνάς του. Τα βασικά ακαδημαϊκά του ενδιαφέροντα περιστρέφονται γύρω από τις διαμάχες μεταξύ ομάδων, μαζί με το έντονο ενδιαφέρον για την ψυχολογία του περιβάλλοντος και τον ακτιβισμό στον τομέα του περιβάλλοντος.

Ayshe Biyikoglu

Διδακτορική Φοιτήτρια Ψυχολογίας


Η Ayshe Biyikoglu Turkmen είναι διδακτορική φοιτήτρια Ψυχολογίας και βοηθός έρευνας στο Εργαστήριο Γενετικής Κοινωνικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Η έρευνά της επικεντρώνεται σε καινοτόμες προσεγγίσεις για τη μείωση της προκατάληψης, το ενδοομαδικό άγχος και την προώθηση θετικών ενδοομαδικών σχέσεων στη μεταπολεμική Κύπρο. Στόχος της είναι να συνδυάσει τεχνολογίες αιχμής με κοινωνικοψυχολογικές παρεμβάσεις για την ανακούφιση αρνητικών συναισθημάτων και ενίσχυση κοινοτικών δεσμών. Η Ayshe είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στις μεθόδους έρευνας (Research Methods) στην Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο του Essex (2018), όπου η έρευνα της επικεντρώθηκε στην υπαρξιακή νευροεπιστήμη και την επίδραση των υπενθυμίσεων θανάτου (death reminders) στην αντιληπτική συμπεριφορά. Έλαβε επίσης πτυχίο Ψυχολογίας με εγκληματολογία από το Πανεπιστήμιο Middlesex του Λονδίνου.

Χρυσήλια Γκλέκα

Διδακτορική Φοιτήτρια Κλινικής Ψυχολογίας


Η Χρυσηλία είναι διδακτορική φοιτήτρια Κλινικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Έχει ολοκληρώσει πτυχίο Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Reading και μεταπτυχιακό στην Ψυχαναλυτική Αναπτυξιακή Ψυχολογία στο University College London (UCL). Στόχος της διατριβής της είναι η διερεύνηση εμπειριών των ΛΟΑΤΚΙ+ πελατών και θεραπευτών σε μια θεραπευτική σχέση. Συγκεκριμένα, επιδιώκει να κατανοήσει α) πώς οι πελάτες διαπραγματεύονται τη ταυτότητα σεξουαλικού προσανατολισμού σε σχέση με τις δυσκολίες ψυχικής υγείας β) πώς οι θεραπευτές βιώνουν τη θεραπευτική συνεργασία με ΛΟΑΤΚΙ+ πελάτες και γ) πώς αντιλαμβάνεται ο ένας τον άλλον. Τα δεδομένα θα αναλυθούν μέσω διαλογικής και θεματικής ανάλυσης.

Άντρεα Νικολάου

Διδακτορική Φοιτήτρια Ψυχολογίας


Μαρίνα Κυπριανού


Η Μαρίνα Κυπριανού έχει μεταπτυχιακό στην Κοινωνική και Πολιτιστική Ψυχολογία από το London School of Economics and Political Science και τώρα είναι διδακτορική φοιτήτρια στο τμήμα της Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Η έρευνα της σκοπεύει στην ανάλυση της πολιτικής συμμετοχής και της πολιτειότητας και ποιο συγκεκριμένα πως η νέα γενιά κατασκευάζει τον όρο πολιτική συμμετοχή και πως αυτό έρχεται να επηρεάσει την έμπρακτη πολιτική τους συμμετοχή. Η έρευνα της επίσης σκοπεύει στην ανάλυση της κατασκευής της πολιτειακής ταυτότητας των νέων και πως αυτό μπορεί να επηρεάσει τους τρόπους που κατασκευάζουν την πολιτική συμμετοχή ως ένα αφηρημένο όρο αλλά και την έμπρακτη συμμετοχή τους στη πολιτική ζωή της χώρας.