Αγαπητή φοιτήτρια και αγαπητέ φοιτητή,

Ολοκληρώνεις προσεχώς τις πανεπιστημιακές σου σπουδές στην κλασική φιλολογία και επομένως έχεις ήδη αρχίσει να σκέφτεσαι σοβαρά το θέμα της επαγγελματικής σου αποκατάστασης. Υπάρχουν πολλές και καλές επιλογές. Αναφέρουμε εδώ κάποιες ενδεικτικά.

Αρχικά, αν σου αρέσει να διδάσκεις, μπορείς να σταδιοδρομήσεις ως φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση. Όπως ξέρεις, πλέον τα πολλά χρόνια αναμονής για διορισμό είναι παρελθόν. Τώρα κάθε δύο χρόνια το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου διεξάγει γραπτές εξετάσεις – οι επιτυγχάνοντες διορίζονται χωρίς καθυστέρηση. Έχεις βέβαια και την επιλογή των ιδιωτικών σχολείων.

Μπορείς όμως να βρεις δουλειά και αλλού: σε μουσεία, βιβλιοθήκες, πολιτιστικά ιδρύματα, εκδοτικούς οίκους, εφημερίδες και άλλα μέσα ενημέρωσης, θεατρικούς οργανισμούς, διοικητικές θέσεις στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Αν σε ενδιαφέρει η έρευνα, μπορείς να προχωρήσεις σε σπουδές μεταπτυχιακού ή και διδακτορικού επιπέδου και να βρεις απασχόληση, όπως ήδη έχουν κάνει αρκετοί απόφοιτοι του Τμήματος, σε ερευνητικά κέντρα ή σε πανεπιστήμια.

Όπως έχεις διαπιστώσει κατά τις σπουδές σου, η επίδραση της κλασικής αρχαιότητας εκτείνεται σε πανευρωπαϊκή και παγκόσμια κλίμακα. Η συμμετοχή σου στο «πολιτισμικό σύμπαν» της Ευρώπης μέσω της μελέτης των ριζών της Ευρώπης θα σου επιτρέψει να δραστηριοποιηθείς επαγγελματικά, αν το θελήσεις, σε χώρους, όπως είναι οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κέντρα ευρωπαϊκών μελετών, το διπλωματικό σώμα, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Μην ξεχνάς εξάλλου ότι η άριστη γνώση της λατινικής που απέκτησες θα σε βοηθήσει να εκμάθεις άριστα και πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες που θα απαιτούν οι επαγγελματικές σου δραστηριότητες. Η δε επέκταση των κλασικών σπουδών και στην Κίνα διανοίγει προοπτικές κατάλληλες για όσους έχουν πιο περιπετειώδη χαρακτήρα.

Δεν πρέπει, τέλος, να σου διαφεύγει το εξής: ότι οι σπουδές σου σε έχουν εφοδιάσει με πολλές, «μεταβιβάσιμες», όπως λέγονται, ικανότητες: κριτική και αναλυτική σκέψη, ικανότητα να εκφράζεσαι με σαφήνεια και ακριβολογία, ικανότητα να συνθέτεις καλά δομημένα κείμενα εύστοχα ως προς τον επικοινωνιακό τους στόχο κτλ. Όλα αυτά τα στοιχεία θα σου επιτρέψουν να ευδοκιμήσεις, μετά από μια σύντομη μετεκπαίδευση, και σε άλλους επαγγελματικούς χώρους που δεν συνδέονται άμεσα με την κλασική φιλολογία.

Το πτυχίο σου στην κλασική φιλολογία είναι στην ουσία ένα διαβατήριο που θα σε σπρώξει να ξανοιχτείς στις πολλές επαγγελματικές ατραπούς που προσφέρει ο σημερινός κόσμος. Αρκεί να έχεις όρεξη για δουλειά και πίστη στον εαυτό σου. Εμείς εδώ στο Τμήμα είμαστε πρόθυμοι να σε στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Να ξέρεις ότι πάντοτε θα χαιρόμαστε να σε βλέπουμε στις εγκαταστάσεις του Τμήματος και να μαθαίνουμε τα νέα σου.

Σπουδάζω Φιλολογία (Αρχαία Ελληνικά και Λατινικά)... Μετά τι; 

Το Τμήμα διοργάνωσε την 1η Φεβρουαρίου 2024 εκδήλωση σχετικά με τις προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων κλασικής φιλολογίας. Στην εκδήλωση κατέθεσαν την μαρτυρία τους  απόφοιτοι κλασικών σπουδών που ήδη έχουν μια πετυχημένη επαγγελματική πορεία σε χώρους, όπως είναι η εκπαίδευση, η διοίκηση επιχειρήσεων, η διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού, τα οικονομικά, και γνωρίζουν από προσωπική πείρα τη διασύνδεση του πτυχίου κλασικών σπουδών με την αγορά εργασίας. Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση παρακάτω.