Τι είναι η κλασική φιλολογία;

Να σπουδάσω κλασική φιλολογία;

Όπως κάθε λογικός άνθρωπος, θέλεις και εσύ, αγαπητέ φίλε και αγαπητή φίλη, να σπουδάσεις κάτι που να παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον, να έχει σχέση με το σήμερα και να σου εξασφαλίζει καλές προοπτικές επαγγελματικής σταδιοδρομίας.

- Συναρπαστικό γνωστικό αντικείμενο

Αν επιλέξεις λοιπόν την κλασική φιλολογία, θα ασχοληθείς συστηματικά με την αρχαία Ελλάδα και τον αρχαίο ρωμαϊκό κόσμο. Χωρίς υπερβολή πρόκειται για δύο από τις πιο φιλόδοξες και πρωτοπόρους ιστορικές εποχές ολόκληρης της ανθρωπότητας, που παρήγαγαν αξιοθαύμαστο έργο στην ποίηση, την ιστοριογραφία, τη ρητορική, την καλλιτεχνική σφαίρα, και που ανέπτυξαν σχήματα σκέψης καινοτόμα για τα δεδομένα της αρχαιότητας και πρωτότυπες μορφές πολιτικής οργάνωσης. Η φιλοσοφία λ.χ. και η δημοκρατία είναι επιτεύγματα της αρχαίας Ελλάδας.

- Η πανευρωπαϊκή —ή μάλλον παγκόσμια— εμβέλεια του κλάδου

Ήδη διερωτάσαι τι σχέση μπορεί να έχουν δύο αρχαίοι πολιτισμοί με το σήμερα. Όσο και αν σου φαίνεται παράξενο, η αρχαία Ελλάδα και η αρχαία Ρώμη είναι πάντοτε επίκαιροι πολιτισμοί, γι’ αυτό εξάλλου ονομάστηκαν «κλασικοί». Η μεγάλη αξία τους αναγνωρίστηκε νωρίς, με αποτέλεσμα, μέσα από συγκεκριμένες ιστορικές διεργασίες, να επηρεάσουν βαθύτατα την πολιτιστική εξέλιξη στην Ευρώπη. Ο σημερινός ευρωπαϊκός τρόπος ζωής φέρει τη σφραγίδα ή τουλάχιστον πολλά στοιχεία των δύο κλασικών πολιτισμών σε πολλά επίπεδα, όπως λ.χ. στην πολιτική, το δίκαιο, την ορθολογική σκέψη, τις αντιλήψεις περί ανθρωπισμού, το θέατρο, την αρχιτεκτονική, τη λογοτεχνία, τις εικαστικές τέχνες. Αλλά και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου είναι σήμερα ορατή η επίδραση των κλασικών πολιτισμών — ίσως μάλιστα έχεις ακούσει ότι τελευταία αναπτύσσεται μεγάλο ενδιαφέρον για την αρχαία Ελλάδα ακόμη και στη μακρινή Κίνα.

Αυτή η πανευρωπαϊκή — ή μάλλον παγκόσμια — εμβέλεια του κλάδου τι ακριβώς σημαίνει για σένα σε πρακτικό επίπεδο; Σημαίνει απλούστατα ότι εσύ που έχεις μελετήσει εις βάθος τους κλασικούς πολιτισμούς και τους πολιτισμικούς τους κώδικες είσαι σε θέση να κατανοείς τις βασικές αρχές με τις οποίες «δουλεύει» η ζωή στην Ευρώπη, στη Βόρεια Αμερική κτλ και άρα μπορείς εύκολα να «λειτουργήσεις» στο ευρωπαϊκό πλαίσιο (αλλά και πέραν αυτού) με ευοίωνες προοπτικές για  τις επαγγελματικές σου επιλογές, όπως θα δούμε στην επόμενη ενότητα.

Θα μπορώ να βρω δουλειά με ένα πτυχίο κλασικής φιλολογίας;

Σε απασχολεί ασφαλώς και το θέμα της επαγγελματικής σου αποκατάστασης. Υπάρχουν πολλές διέξοδοι. Αναφέρουμε εδώ κάποιες ενδεικτικά. Αρχικά, αν σου αρέσει να διδάσκεις, μπορείς να σταδιοδρομήσεις ως φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση. Ίσως ξέρεις ότι πλέον τα πολλά χρόνια αναμονής για διορισμό είναι παρελθόν. Τώρα κάθε δύο χρόνια το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου διεξάγει γραπτές εξετάσεις – οι επιτυχόντες διορίζονται χωρίς καθυστέρηση. Έχεις βέβαια και την επιλογή των ιδιωτικών σχολείων.

Μπορείς όμως να βρεις δουλειά και αλλού: σε μουσεία, βιβλιοθήκες, πολιτιστικά ιδρύματα, εκδοτικούς οίκους, εφημερίδες και άλλα μέσα ενημέρωσης, θεατρικούς οργανισμούς, διοικητικές θέσεις στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Αν σε ενδιαφέρει η έρευνα, μπορείς να προχωρήσεις σε σπουδές μεταπτυχιακού ή και διδακτορικού επιπέδου και να βρεις απασχόληση, όπως ήδη έχουν κάνει αρκετοί απόφοιτοι του Τμήματος, σε ερευνητικά κέντρα ή σε πανεπιστήμια.

Η επίδραση της κλασικής αρχαιότητας, όπως είδαμε πιο πάνω, απλώνεται σε πανευρωπαϊκή και παγκόσμια κλίμακα. Η συμμετοχή σου στο «πολιτισμικό σύμπαν» της Ευρώπης μέσω της μελέτης των ριζών της Ευρώπης θα σου επιτρέψει να δραστηριοποιηθείς επαγγελματικά, αν το θελήσεις, σε χώρους, όπως είναι οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κέντρα ευρωπαϊκών μελετών, το διπλωματικό σώμα, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Μη ξεχνάς εξάλλου ότι η άριστη γνώση της λατινικής που θα αποκτήσεις στη διάρκεια των σπουδών σου θα σου επιτρέψει να εκμάθεις άριστα και πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες που θα απαιτούν οι επαγγελματικές σου δραστηριότητες. Η δε επέκταση των κλασικών σπουδών και στην Κίνα διανοίγει προοπτικές κατάλληλες για όσους έχουν πιο περιπετειώδη χαρακτήρα.

Δεν πρέπει, τέλος, να σου διαφύγει το εξής: ότι οι σπουδές σου θα σε εφοδιάσουν με πολλές, «μεταβιβάσιμες», όπως λέγονται, ικανότητες: να εκφράζεσαι με σαφήνεια και ακριβολογία, να συνθέτεις καλά δομημένα κείμενα εύστοχα ως προς τον επικοινωνιακό τους στόχο, να αναπτύξεις κριτική και αναλυτική σκέψη. Όλα αυτά τα στοιχεία θα σου επιτρέψουν να ευδοκιμήσεις μετά από μια σύντομη μετεκπαίδευση και σε άλλους επαγγελματικούς χώρους που δεν συνδέονται άμεσα με την κλασική φιλολογία.

Για να το πούμε με δυο λόγια: η κλασική φιλολογία είναι κλάδος κατάλληλος για νέους που αγαπούν την ελληνική και λατινική παιδεία, είναι έτοιμοι να γνωρίσουν σε βάθος την ευρωπαϊκή παράδοσή μας και να ξανοιχτούν στις πολλές επαγγελματικές ατραπούς που προσφέρει ο σημερινός κόσμος.

Σπουδάζω Φιλολογία (Αρχαία Ελληνικά και Λατινικά)... Μετά τι; 

Το Τμήμα διοργάνωσε την 1η Φεβρουαρίου 2024 εκδήλωση σχετικά με τις προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων κλασικής φιλολογίας. Στην εκδήλωση κατέθεσαν την μαρτυρία τους  απόφοιτοι κλασικών σπουδών που ήδη έχουν μια πετυχημένη επαγγελματική πορεία σε χώρους, όπως είναι η εκπαίδευση, η διοίκηση επιχειρήσεων, η διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού, τα οικονομικά, και γνωρίζουν από προσωπική πείρα τη διασύνδεση του πτυχίου κλασικών σπουδών με την αγορά εργασίας. Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση παρακάτω.