Καλωσορίσατε στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών (ΚΠΕ),

ένα από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα Τμήματα του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Με περισσότερους/ες από 440 προπτυχιακούς/ές και 60 μεταπτυχιακούς/ές και διδακτορικούς/ές φοιτητές/φοιτήτριες, το ΚΠΕ σας υποδέχεται σε μια δραστήρια κοινότητα όπου θα αναπτύξετε γνώσεις και δεξιότητες, θα δημιουργήσετε νέους/ες φίλους/φίλες, και θα προετοιμαστείτε για τα επόμενά σας βήματα στην επαγγελματική και κοινωνική σας ζωή.

Άρτια στελεχωμένο από 20 μέλη διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού (ΔΕΠ) και μεγάλο αριθμό ειδικών επιστημόνων και ερευνητικών συνεργατών/συνεργάτιδων, το ΚΠΕ προσφέρει δημοφιλή προπτυχιακά προγράμματα σπουδών Πολιτικής Επιστήμης (από το 1996), Κοινωνιολογίας (από το 1997) και Δημοσιογραφίας (από το 2012). Προσφέρονται, επίσης, μεταπτυχιακό πρόγραμμα Πολιτικής Επιστήμης (από το 2012), δύο διδακτορικά προγράμματα (από το 1999) και εγκαινιάζεται από τον Σεπτέμβριο 2023 το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Peace, Conflict & Democracy».

Στο ΚΠΕ σας προσφέρουμε την ευκαιρία να δραστηριοποιηθείτε και να αποκτήσετε πολύτιμες εμπειρίες και γνώσεις:

  • Αναπτύξαμε εξειδικευμένο Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης, δίδοντας σε αριθμό προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών/φοιτητριών μας την ευκαιρία να αποκτούν εργασιακή εμπειρία σε σημαντικούς δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς.
  • Έχουμε συνεργασίες με 50+ πανεπιστήμια της Ευρώπης στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+, επιτρέποντας τη φιλοξενία ετησίως αρκετών φοιτητών και φοιτητριών από και προς το ΚΠΕ.
  • Συμμετέχουμε σε τοπικά και ευρωπαϊκά διαπανεπιστημιακά προγράμματα σπουδών.
  • Διεκπεραιώνουμε και δημοσιεύουμε έρευνα διεθνούς εμβέλειας σε διάφορους τομείς.
  • Προσφέρουμε ενεργά στους επιστημονικούς μας τομείς με τη συμμετοχή μας στα συμβούλια και με επιμέλειες γνωστών διεθνών ακαδημαϊκών περιοδικών.
  • Προσφέρουμε ενεργά στην κυπριακή κοινωνία, μέσω της δημιουργίας βήματος διαλόγου, εφαρμόσιμης γνώσης και διαμόρφωσης πολιτικής, αλλά και διεθνώς μέσα από τη διάχυση επιστημονικής γνώσης και συμβουλών.

Όσον αφορά στη διδασκαλία στο ΚΠΕ, τα προγράμματα μάς προσφέρουν σφαιρική κάλυψη των επιστημονικών τους πεδίων και δίνουν μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη δεξιοτήτων. Συγκεκριμένα, τα προγράμματα στοχεύουν:

  • στην ανάπτυξη αναλυτικής και κριτικής σκέψης
  • στην ενίσχυση της ικανότητας συγγραφής ερευνητικών και άλλων κειμένων.
  • στην απόκτηση γλωσσικών δεξιοτήτων (π.χ. μέσω διδασκαλίας στα Αγγλικά)
  • στη βελτίωση επικοινωνιακών δεξιοτήτων (π.χ. μέσω συζήτησης και παρουσιάσεων)

Ταυτόχρονα, τα προγράμματα περιλαμβάνουν ευκαιρίες διεθνοποίησης μέσω εγγραφής σε διεθνή φόρουμ μέσω του Model United Nations και του Model European Union. Αν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις, επικοινωνήστε με τη Γραμματεία και/ή τους/τις συντονιστές/συντονίστριες των προγραμμάτων μας.