Μήνυμα Καλωσορίσματος

Καλώς ήλθατε στην ιστοσελίδα του Τμήματος Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών!

Ιστορικά, στην πλούσια διαδρομή της, η Κύπρος υπήρξε πολιτισμικό σταυροδρόμι λαών και νοοτροπιών. Στο σύγχρονο κυπριακό ευρωπαϊκό κράτος-μέλος της ΕΕ από το 2004, το Τμήμα προσφέρει την κατάλληλη θεσμική διδασκαλία της κουλτούρας και του πολιτισμού των ευρωπαϊκών λαών με ένα προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών που οδηγεί σε δύο Πτυχία: το Πτυχίο Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και το Πτυχίο Σύγχρονων Γλωσσών και Ευρωπαϊκών Σπουδών.

Τα δυο αυτά πτυχία εμπλουτίζουν τις γνώσεις των φοιτητών ευαισθητοποιώντας τους στην ιδέα της διαπολιτισμικότητας, του διαλόγου, της κριτικής σκέψης και επιστημονικής κατάρτισης. Επιπλέον το Τμήμα είναι το μόνο στην Κύπρο και, συναφώς, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, που προσφέρει Πτυχία που οδηγούν στη γνώση διαφόρων ξένων γλωσσών. Κατ’ αυτό τον τρόπο, προετοιμάζει τους φοιτητές να διαδραματίσουν ενεργό και παραγωγικό ρόλο στην κοινωνία στην οποία θα ζήσουν.

Το πρώτο συνθετικό της ονομασίας του Τμήματος «Γαλλικές Σπουδές» αντανακλά τη γαλλική διάσταση του πολυκλαδικού χαρακτήρα που διέπει το πρόγραμμα Γαλλικών Σπουδών. Η διδασκαλία που προσφέρεται έχει διπλή κατεύθυνση: σπουδές λογοτεχνίας/πολιτισμού και σπουδές στην επιστήμη της γλώσσας. Εκτός από την ποιοτική διδασκαλία που προσφέρεται στην Κύπρο, οι φοιτητές ενθαρρύνονται να περάσουν ένα ή δύο εξάμηνα σε γαλλόφωνο πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Το τετραετές Πτυχίο Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας που επισφραγίζει αυτές τις σπουδές, παρέχει και την ευκαιρία πρακτικής άσκησης στους αποφοίτους του Τμήματος οι οποίοι είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν τη σταδιοδρομία τους στη διδασκαλία της Γαλλικής ως Ξένης Γλώσσας ή σε διάφορα άλλα πεδία ή ακόμα να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Κύπρο ή στο εξωτερικό.

Το δεύτερο συνθετικό του τίτλου του Τμήματος «Ευρωπαϊκές Σπουδές» καλύπτει τη δημιουργία του πολύγλωσσου και πολυκλαδικού Προγράμματος Ευρωπαϊκών Σπουδών, που οδηγεί στην απόκτηση του Πτυχίου Σύγχρονων Γλωσσών και Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τα μαθήματα του Προγράμματος διδάσκονται στην Γαλλική, Αγγλική ή Γερμανική, και αφορούν τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες, μαζί με τις Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες και την Νομική. Οι απόφοιτοι του Τμήματος μπορούν να ξεκινήσουν τη σταδιοδρομία τους σε διαφόρους τομείς στην Κύπρο, σε χώρες ή θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή να συνεχίσουν τις σπουδές τους.

Το Τμήμα προσφέρει επίσης Μεταπτυχιακά Προγράμματα επιπέδου Μάστερ και Διδακτορικού για εξειδίκευση των αποφοίτων.

Στην ιστοσελίδα μας μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για όλες τις δραστηριότητες του Τμήματος.

Είμαστε πρόθυμοι για να σας δώσουμε περισσότερες πληροφορίες και για να σας βοηθήσουμε στις επιλογές σας.

Φρύνη Κακογιάννη-Ντοά
Πρόεδρος Τμήματος