B’ Έκδοση ΠΑΝ.Ε.ΚΥ. (αναθεωρημένη)
ISBN 978-9963-700-70-7
480 σελ.
24 x 17 εκ.
«Η νέα εδαφική κτήση της Βρετανικής Αυτοκρατορίας προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, έντονο ενδιαφέρον στους κύκλους των πολιτικών, των λογίων και του πολυπληθούς αναγνωστικού κοινού. Η γεωστρατηγική σημασία της Κύπρου ήταν δεδομένη, αλλά ο αρχικός ενθουσιασμός για την κατοχή της συσχετιζόταν με ευρύτερες πολιτισμικές παραμέτρους και ιδεολογικούς συμβολισμούς που εντάσσονταν στο πλαίσιο της κτητικής και φιλόδοξης αυτοκρατορικής αποστολής στην Ανατολή». Τα δεκαπέντε κείμενα για την Κύπρο (1878-1891) προέρχονται από συγγραφείς οι οποίοι ανήκουν στις ανώτερες κοινωνικές τάξεις της βρετανικής κοινωνίας και είτε επισκέφτηκαν το νησί είτε ενδιαφέρονταν για τις πολιτικές διαστάσεις της αγγλοτουρκικής συνθήκης. Συνιστούν πολύτιμες πρωτογενείς πηγές κυπρολογικού ενδιαφέροντος, ανοίγοντας ένα παράθυρο στον κόσμο της Κύπρου κατά τον ύστερο δέκατο ένατο αιώνα. Τα κείμενα αποτυπώνουν με πραγματιστική διάθεση το φυσικό περιβάλλον, τις πρωτόγονες υποδομές, την οργάνωση των αγροτικών κοινοτήτων και των πόλεων. Οι συγγραφείς, στις ταξιδιωτικές τους εκθέσεις, καταγράφουν ανθρωπολογικές, ηθολογικές και ευρύτερα κοινωνικο-πολιτικές παρατηρήσεις που συμβάλουν στην περαιτέρω διερεύνηση και ανατομία των ποικίλων πτυχών της κυπριακής ιστορίας.


ΑΓΟΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Έντυπη μορφή:
Για πωλήσεις στο εξωτερικό, επικοινωνήστε μαζί μας ώστε να ενημερωθείτε για το ταχυδρομικό κόστος των βιβλίων που έχετε αγοράσει.

Nέα μειωμένη τιμή: €10 (κανονική τιμή €28)

Για αγορά του βιβλίου μέσω διαδικτύου απαιτείται χρήση πιστωτικής/χρεωστικής κάρτας (Visa, MasterCard, American Express).
Η αγορά πραγματοποιείται μέσω της JCC. Για να προχωρήσετε σε αγορά πατήστε εδώ.

Ηλεκτρονική μορφή (pdf):
Tιμή: €5,66
Για εξασφάλιση της ηλεκτρονικής έκδοσης του βιβλίου πατήστε εδώ για αγορά του δικαιώματος πρόσβασης στην ηλεκτρονική έκδοση (μετά την αγορά θα σας σταλεί η ηλεκτρονική έκδοση).

Δείγμα Βιβλίου
Για δωρεάν δείγμα βιβλίου, πατήστε εδώ

Α’ Έκδοση Εκδόσεις Μεσόγειος
ISBN 978-960-19-0350-7
439 σελ.
23.5 x 16.5 εκ.

Τα κείμενα της παρούσας έκδοσης παρουσιάζονται για πρώτη φορά σε ελληνική μετάφραση και συγκροτούν τον κύριο όγκο των δημοσιευμάτων που αφορούσαν την Κύπρο και τα οποία εμφανίστηκαν σε έγκριτα βικτωριανά περιοδικά την περίοδο μεταξύ του 1878 και 1891. Πρόκειται, δηλαδή, για τη βασική πηγή πληροφοριών των Βρετανών σε σχέση με τη νέα τους εδαφική κτήση, την Κύπρο.Τα δημοσιεύματα αποτυπώνουν περιγραφές του φυσικού περιβάλλοντος, της υπάρχουσας τότε υποδομής, της οικονομίας και της εσωτερικής οργάνωσης στις πόλεις του νησιού καθώς και στις αγροτικές κοινότητες. Οι περιγραφές συνοδεύονται συχνά από ταξιδιωτικές εντυπώσεις, ανθρωπολογικές παρατηρήσεις και υποκειμενικές κρίσεις των συντακτών των άρθρων, οι οποίοι ανήκαν στις ανώτερες κοινωνικές τάξεις της βρετανικής κοινωνίας. Η εικόνα της Κύπρου που παρουσιάζεται μέσα από τα 14 κείμενα του βιβλίου είναι σχετικά ομοιογενής. Όπως αναφέρει στον Πρόλογό του ο επιμελητής της έκδοσης Κυριάκος Δημητρίου, σε μία προσπάθεια να συνοψίσει τα χαρακτηριστικά της κυπριακής κοινωνίας όπως αυτά μεταφέρονται μέσα από τα κείμενα, πρόκειται για δι-φυλετική εικόνα (χριστιανοί ορθόδοξοι και μουσουλμάνοι). Ο πληθυσμός, περί τις διακόσιες χιλιάδες, στην πλειονότητά του ασχολείται με αγροτικές εργασίες και ζει στα όρια της φτώχειας. Για την οικονομική καχεξία ευθύνεται -σύμφωνα με τους Βρετανούς κειμενογράφους- η μακρόχρονη κακοδιοίκηση των Οθωμανών, ενώ το νησί μαστίζεται από την εξάπλωση λοιμώξεων, όπως η μαλάρια, ο τυφοειδής πυρετός και η λέπρα. Ταυτόχρονα υπάρχει πλήρης απουσία πολιτιστικών δρώμενων, ενώ για τους βικτωριανούς επισκέπτες η ιδέα του μέσου Κύπριου για την πολιτική χαρακτηρίζεται πρωτόγονη.

ΑΓΟΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Έντυπη μορφή:
Διαθεσιμότητα: Εξαντλημένο